İletişim dünyasının Oscar’ından OPET’e büyük ödül

TÜHİD’in (Türkiye Halkla İlişkiler Derneği) düzenlediği 19. Altın Pusula Ödülleri’nde OPET, 4 ödülün sahibi oldu. OPET Arkeo-köy Tevfikiye Projesi, ‘Büyük Ödül’ ve Alâeddin Asna Kurumsal Sorumlulukta Tutarlılık ve Süreklilik Ödülü’nü alırken Kurumsal Yayınlar dalında OPET Kilometre Kadın Gücü dergisi, En İyi Uygulama Örnekleri kategorisinde ise Anlat Troya belgeseli ödüle layık görüldü.

İletişim sektöründe 49’uncu yılını kutlayan Türkiye Halkla İlişkiler Derneği (TÜHİD), bu yıl 19’uncusu gerçekleştirilen Altın Pusula Türkiye Halkla İlişkiler Ödül Töreni’nde yılın en başarılı markalarını ve projelerini ödüllendirdi. 19’uncu Altın Pusula Türkiye Halkla İlişkiler Ödülleri, 11 Mart tarihinde Covid-19 önlemleri kapsamında Conrad Otel’de gerçekleştirilen törende açıklandı. 

Törenin açılış konuşmasını yapan TÜHİD Yönetim Kurulu Başkanı Gonca Karakaş, “Bugün dünya, büyük ve hızlı bir dönüşüm içinde. Üretim süreçleri, çalışma şekilleri, tüketici tercihleri, kısaca her şey değişti. Sürdürülebilirlik ve dijital dönüşüm gibi, geçen 10 yılın öne çıkan trendleri daha da yükseldi. Böylece bizler, iletişim sektörünün profesyonelleri olarak; içinden geçtiğimiz bu dönüşüm sürecindeki rolümüzü, daha iyi bir dünyanın inşasına katkı sağlamak için değerlendirebiliriz” ifadelerini kullandı.

19. Altın Pusula Türkiye Halkla İlişkiler Ödülleri’ne kamu ve özel sektör kurumları ve genç iletişimciler, 21 ana ve 27 alt kategoride 300 yakın proje ile başvuruda bulundu. 19. Altın Pusula Ödülleri’nde OPET, 4 ödülün birden sahibi oldu. OPET Arkeo-köy Tevfikiye Projesi, ‘Büyük Ödül’e layık görülürken TÜHİD’in Kurucusu Prof. Dr. Alâeddin Asna’nın mesleki değerlerini ve vizyonunu yaygınlaştırmak amacıyla verilen Alâeddin Asna Kurumsal Sorumlulukta Tutarlılık ve Süreklilik Ödülü  “OPET Arkeo-Köy Tevfikiye Projesi” ile yine OPET’e verildi. Öte yandan Kurumsal Yayınlar dalında OPET Kilometre Kadın Gücü dergisi, En İyi Uygulama Örnekleri kategorisinde ise Anlat Troya belgeseli ödüle layık görüldü.

‘TROYA’NIN DÜNYAYA TANITILMASINA DESTEK OLMAKTAN MUTLUYUZ’

‘Büyük Ödül’ün yanı sıra organizasyonun en önemli ödüllerinden biri olan Altın Alâeddin Asna Kurumsal Sorumlulukta Tutarlılık ve Süreklilik Ödülü’nü de alan Arkeo-köy Tevfikiye Projesi’ne ilişkin OPET Yönetim Kurulu Kurucu Üyesi Nurten Öztürk şu değerlendirme bulundu: “OPET olarak sosyal sorumluluk projelerimizi toplumun sorunlarından yola çıkarak kurguluyor ve hayata geçiriyoruz. Bugüne kadar imza attığımız projelerimizin her birinin odağı toplumun öncelikli ihtiyaçları oldu. Ülkemiz, geçmişinde derin tarihi izler taşıyan bir coğrafyada yer alıyor. Sosyal sorumluluk çalışmalarımızda bu gerçeği de göz önüne aldık. Tarihimiz açısından büyük önem taşıyan Gelibolu Yarımadası’na yönelik bölgesel bir kalkınma ve rehabilitasyon projesi olan Tarihe Saygı Projesi’nde bölgedeki turistik potansiyeli ortaya çıkaracak uygulamaların yanı sıra yöre halkının hayat kalitesini artıracak dokunuşları da hayata geçirdik. 2018 Uluslararası Troya yılı kapsamında bölgede bulunan Tevfikiye Köyü’nü Arkeo-köy’e dönüştürerek köy ölçeğinde önemli bir kalkınma sağladık. Anadolu’nun kadim değeri olan Troya’nın dünyaya tanıtılması için uluslararası ölçekte başlatılan kültür ve turizm hamlesine verdiğimiz bu desteğin ve bölgede yürüttüğümüz tüm bu çalışmaların ödüle layık görülmesi bizim için çok kıymetli.”

ARKEO-KÖY’E DÖNÜŞÜM BELGESEL OLDU

Çanakkale Gelibolu Yarımadası’nda 2006 yılından bu yana devam eden “Tarihe Saygı Projesi” ile büyük bir değişim yaratan OPET, “Uluslararası Troya Yılı” nedeniyle bir önceki yıl Troya bölgesinde yer alan Tevfikiye Köyü’nü Arkeo-Köy’e dönüştürdü. Tevfikiye, toprak altından çıkan Troya taşlarıyla kurulmuş ve köyde yaşayanların yıllarca arkeolojik kazılarda çalışmış olmasıyla Son Troyalılar’ın diyarıydı. Köy meydanında gerçekleşen fiziksel değişim, yerleştirilen heykeller, evlerdeki iyileştirmeler, köylülerin ihtiyaçlarına özel kurslar ve ortak bir bilinç ile Tevfikiye Köyü bir açık hava müzesine dönüştürüldü. Troya’ya yapılan ziyaretler sırasında mola verilen, gezilen, organik sebze-meyve, hediyelik eşya alışverişinin yapıldığı ve ayda 2000’e yakın kişinin ziyaret ettiği Tevfikiye Arkeo-köy’de sosyal yaşam kalitesinin de yükselmesi amaçlandı. Anadolu’nun kadim değeri olan Troya’nın dünyaya tanıtılması için uluslararası ölçekte başlatılan kültür ve turizm hamlesine destek veren OPET’in bölgede yürüttüğü tüm bu çalışmalar, hikayeyi bizzat yaşayan Son Troyalılar yani Tevfkiyeliler’in keyifli anlatımıyla ‘Anlat Troya’ isimli bir belgesele dönüştü. Belgeselde Troya efsanesini, Tevfikiye Köyü’nün geçmişini ve bugün OPET’le yaşanan büyük “Arkeo-Köy” dönüşümünü, köyde yaşayan Son Troyalılar kendi usluplarıyla anlattı. Değişimi yaşayanların hikayelerinin yanı sıra, Homeros’un Ilyada Destanı animatik anlatımlarla canlandırıldı. Belgesel www.anlattroya.com adresinde interaktif hale getirildi aynı zamanda beIN İZ HD’de ekrana geldi. Çekimleri 1 yıl boyunca devam eden belgeselin yönetmenliğini İlker Canikligil ve Öncü Doğu Gürsoy üstlendi. Belgeselde, Troya Kazı Başkanı Prof. Dr. Rüstem Arslan ve Yrd. Doç. Dr. Seyhan Boztepe’nin danışmanlığına başvurulduğu belirtildi.

PROJENİN SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİNE KATKI

OPET Kadın Gücü Projesi ile ilgili tüm gelişmeleri ve kadın çalışanların hikayelerini güncel içeriklerle destekleyen bir yayın olan OPET Kilometre -Kadın Gücü Dergisi, istatistiki bilgiler de derleyerek projenin sürdürülebilirliğine katkı sağlıyor. E-dergi versiyonuyla da yayına devam eden OPET Kilometre -Kadın Gücü Dergisi, aynı zamanda özel olarak hazırlanan aplikasyonuyla İOS ve Android marketten de indirilebiliyor.

OPET Kilometre Kadın Gücü Dergisi daha önce de İstanbul Marketing Awards’ta Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Projeleri İletişim Çalışmaları kategorisinde Gold Ödül, İletişim Danışmanlığı Şirketleri Derneği (İDA) tarafından düzenlenen PRİDA İletişim Ödülleri’nde Kurumsal Yayınlar kategorisinde büyük ödüle layık görüldü.