“Her zaman sektörün arkasındayız”

 8. Uluslararası İstanbul Bunker Konferansı deniz ticareti ve yakıt konusundaki düzenlemeleri konuşmak üzere devlet ve özel sektörden önemli aktörleri bir araya getirdi.

Deniz ticareti konusu, Paris anlaşması sonrası yakıtlardaki düzenlemeler, sektördeki zorluklar ve yeni gelişmeleri konuşmak üzere devlet ve özel sektör paydaşları 8. Uluslararası İstanbul Bunker Konferansında buluştu. Açılışta konuşan Türkiye Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan “Son zamanlarda iniş ve çıkışlar yaşadık ancak en stresli zamanları atlattık. Gelişim için her zaman sektörün arkasında olacağız” dedi.

“HEP BERABER ÇALIŞMALARIMIZI SÜRDÜRMELİYİZ”

Türkiye Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan konuşmasında son zamanlarda iniş ve çıkışlar olmasına rağmen sektörde en stresli zamanları atlattıklarını ifade ederek ”Bunker konusu gemicilik alanında en önemli elementlerden bir tanesidir. Bu sadece bir faaliyet değil aynı zamanda sektör için tamamlayıcı bir parçadır. Sektörümüzde yabancı basının da etkisi ile oldukça yara aldı. Söylenenlerin aksine dimdik ayaktayız. Bunu ülkemize gelip, kendi gözlerinizle görebilirsiniz. Bizim paraya ihtiyacımız yok, bizim ihtiyacımız olan şey; samimiyet, dostluk ve “biz buradayız” demenizdir. Bu konferans son zamanların en iyi konferanslarından bir tanesi ve giderek daha da büyüyüp gelişiyor. Biz de Türkiye Deniz Ticaret Odası olarak her zaman sektörün arkasındayız ve desteklemeye devam edeceğiz. Petrol fiyatları alçalıp yükseliyor. Bize de bunun iyi ya da kötü olup olmadığı soruluyor. Bunun yerine biz geleceğe bakmayı tercih ediyoruz. Bu ülke LNG yakıt tankları ve hibrit enerji tankları için çalışmalar yürütüyor. Bizi ileriye taşıyacak adımlar atıyoruz Bunları görerek hep beraber çalışmalarımızı sürdürmeliyiz” diye konuştu.

“ZOR BİR SÜREÇ OLACAK”

Marine and energy Conculting Direktörü Robin Meech ise yakılarda yüzde 0,5’e düşürülmesi hedeflenen kükürt oranlarına ve sürece değinerek şunları kaydetti: “Bunker sektöründe bir değişim kedini gösterdi. Bu durum Paris İklim Konferansı ile de önemli bir boyut kazandı. Yakıtlardaki kükürt oranının 2020’de yüzde 3,5’tan, yüzde 0,5’e düşürülmesi kararlaştırıldı. Bu hiç kolay olmayacak bir süreç ve üzerine çok çalışmamız gerekiyor. Bu değişim sürecinde uyum sağlamak için mevzuat konusunda beklentilerimiz var, bu sektörün genel olarak büyük sorunlarından bir tanesi. Tabi kesin bir şey var ki; her aktör en ucuz yoldan uyum sağlamayı planlıyorlar. Bu dönüşüm sürecinde denizcilik önemini kaybetmeyecektir, değeri artacaktır tabi bunun da bize gözle görülür bir bedeli olacak. Biz 2015’deki geçiş döneminde de bir problemlerle karşılaşmıştık, bu bizim için yeni değil. Ancak belirtmeliyim ki şu anki durum 2015’den daha büyük. Gelecekte fiyatlarda bir takım yükselme olacaktır ancak 2040’da taşlar yerine oturmuş olur”