Ekonomi Reformları takvimi açıklandı: Enerji sektörüyle ilgili kritik düzenlemeler 31 Aralık’a kadar tamamlanacak

10 ana başlıktan oluşan Ekonomi Reformları Eylem Planı, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklandı. Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, Twitter’dan yaptığı açıklamada “Ekonomi Reformlarımızın takvimini tamamladık.” ifadelerini kullandı. Açıklanan reform takviminde enerji sektörünü çok yakından ilgilendiren önemli reformların tamamının 31 Aralık 2021 tarihine kadar tamamlanması planlanıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 12 Mart’ta açıkladığı, ekonomiyi yatırım, üretim, istihdamve ihracat temelinde büyütmeye yönelik Ekonomi Reformları Eylem Planı takvimi, ilgili Bakanlıkların ve kurumların yol haritası belli oldu.

Ekonomi Reformları Eylem Planı’nda öne çıkan 10 ana başlık şöyle:

Kamu Maliyesi, Fiyat İstikrarı, Finansal Sektör, Cari Açık, İstihdam, Kurumsal Yönetişim, Yatırımların Teşvik Edilmesi, İç Ticaretin Kolaylaştırılması, Rekabet, Piyasa Gözetimi ve Denetimi

Söz konusu takvime göre Ekonomi Reform Paketi’ndeki tüm eylemler 2023 yılının Mart ayına kadar tamamlanacak.

Açıklanan reform takviminde enerji sektörünü çok yakından ilgilendiren önemli reformların tamamının 31 Aralık 2021 tarihine kadar tamamlanması planlanıyor.

BİNALAR İLE TARIM VE HİZMET SEKTÖRLERİ DE ENERJİ VERİMLİLİĞİ DESTEKLERİ KAPSAMINA DAHİL EDİLECEK

Reform takviminde yer alan 4.1.e. numaralı eylem ile Enerji Verimliliği Kanunu’nda yapılacak değişiklikle binalar ile tarım ve hizmet sektörleri de enerji verimliliği destekleri kapsamına dahil edecek Kanun düzenlenmesinin 31 Aralık 2021 tarihine kadar tamamlanması planlanıyor.

ELEKTRİK DEPOLAMA TESİSLERİNİN KURULMASINA İLİŞKİN MEVZUAT DÜZENLEMESİ 30 HAZİRAN’A KADAR TAMAMLANACAK

Reform takviminde yer alan 4.1.f. numaralı eylem ile elektrik enerjisi depolama tesislerinin kurulmasına yönelik yasal altyapının ikincil mevzuatta yapılacak düzenlemeler ile 30 Haziran 2021 tarihine kadar tamamlanması hedefleniyor. 

DOĞAL GAZ PİYASASI 31 ARALIK’A KADAR YENİDEN YAPILANDIRILARAK REKABETÇİ SERBEST PİYASA GELİŞTİRİLECEK

Reform takviminde yer alan 4.1.g. numaralı eylem ile doğal gaz piyasası yeniden yapılandırılarak rekabetçi serbest bir piyasanın geliştirilmesi için Kanun ve ikincil mevzuatta yapılacak düzenlemelerin 31 Aralık 2021 tarihine kadar tamamlanması hedefleniyor.

MADENCİLİK, PETROL VE DOĞAL GAZ ARAMA ÜRETİMİNDE YATIRIM ORTAMI İYİLEŞTİRİLECEK

Reform takviminde yer alan 4.1.h. numaralı eylem ile madencilik, petrol ve doğal gaz arama ve üretiminde yatırım ortamı iyileştirilerek yatırım güvencesinin daha da artırıldığı bir piyasa oluşturulması planlanıyor. Bu kapsamda Kanun, Cumhurbaşkanı Kararı ve ikincil mevzuatta yapılacak düzenlemelerin 31 Aralık 2021 tarihine kadar tamamlanması hedefleniyor.

ELEKTRİKLİ ARAÇ SARJ ALTYAPISI HAYATA GEÇİRİLECEK

Reform takviminde yer alan 4.4.F. numaralı eylem ile elektrikli araç şarj altyapısı hayata geçirilmesi planlanıyor. Bu kapsamda Kanun, Cumhurbaşkanı Kararı ve ikincil mevzuatta yapılacak düzenlemelerin 31 Aralık 2021 tarihine kadar tamamlanması hedefleniyor.