“Dünya ilk global enerji krizini yaşıyor”

“Enerji Güvenliği, Temiz Enerji & Finansmanın Rolü” temalı IICEC Konferansı Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Dr. Fatih Birol’un katılımlarıyla gerçekleşti. 

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Dr. Fatih Birol yaptığı konuşmada, “Dünya ilk global enerji krizini yaşıyor ve benim düşüncem dünyanın bu enerji krizinden kısa süre içerisinde çıkması mümkün gözükmüyor. Bu enerji krizi beraberinde başka sorunları da beraberinde getiriyor. 

24 şubat itibariyle dünyanın enerji sistemiminin bir daha geri gelmemek üzere değişeceğini düşünüyorum. Ticari ortaklık, ticaret yolları, yeni ortaklıklar gündeme gelecek ve bazı ortaklıklar bitecek, bazı teknolojiler güçlenecek.. “ şeklinde konuştu. 

Birol, “70 yılında petrol krizi yaşadık. Fakat o bu krizden farklı. Şimdi hem petrol hem doğal gaz hem kömür sorunlarıyla karşı karşıyayız. Ülkeler yeni enerji politikaları geliştirdiler. 

Petrol fiyatları 100 dolarların üstünde ve yaza doğru geldikçe durumun daha da ciddi olabileceğinden endişeleniyorum. Talep arttığı zaman üretimde bir artış olmazsa fiyatları daha da yukarı çekebilir. Bunu ne değiştirebilir?

Birincisi, petrol ihracatçısı ülkeler şu anda stoklarında olan ama piyasaya sürmedikleri petrolü eğer piyasaya sürerlerse hatta ihracatlarını kesin bir dille söyleseler bile fiyatlar rahatlamaya girecektir.

İkincisi ise, eğer dünyanın resesyona gitme eğilimi daha fazla bir ihtimal dahilinde olursa petrol talebini aşağı doğru çekecektir.” dedi. 

Doğal gaz fiyatlarıyla ilgili konuşan Birol, “Doğal gazda özellikle kış aylarına girerken daha da ciddi fiyat artışları görebiliriz çünkü kışın doğal gaz talebi artıyor. Burada en çok etkilecek bölge Avrupa’dır. Şu anda Avrupa’daki doğal gaz stokları son derece düşük bir seviyede. O yüzden biz Avrupa’ya 10 maddelik acil önlem planı hazırladık.”

İklim kriziyle ilgili de konuşan Fatih Birol, “İklim krizine neden olan sektörlerin başında enerji sektörü geliyor. Bazı sektörlerle mevcut duruma refleks olarak ciddi bir dalga halinde fosil enerji yarırımlarının da gelebileceğini görüyoruz. Özellikle de kömürün altını çizmek istiyorum. Bu sene dünyadaki kömür yatırımlarının yüzde 10 arttığını görüyoruz. Önümüzdeki yıl da bu artışın düşeceğine dair bir durum yok.” 

Birol, 2022 yılında ilk defa temiz enerji yatırımlarında bu kadar bir büyüme görüldüğünü de sözlerine ekledi.