Aytemiz’de hedef “Enerji İstasyonu”

 Türkiye’de ilk kez bir akaryakıt istasyonunda ‘hızlı şarj’ üniteleri ile hizmet vermeye başlayan Aytemiz’in Genel Müdürü Ahmet Eke, gazetecilerle buluşarak geleceğe yönelik planlarıyla ilgili açıklamalar yaptı.

Aytemiz Genel Müdürü Ahmet Eke, gazetecilerle yaptığı toplantıda Aytemiz’in projelerinden, gelecek planlarından bahsetti ve sektörle ilgili birçok konuya değindi. 2010 yılında Aytemiz kurulduğunda sektöre 60’ıncı şirket olarak girip yedi yılda hızla yükseldiklerini belirten Eke, “Sektörümüz rekabet açısından 2005’teki yeni petrol yasası ile o kadar özgürleşti ki; sektöre giriş serbest, çıkış ise ekonomik kurallara göre oldu. Biz de 2010 yılında dağıtıcı olarak kurulduğumuzda sektöre 60’ıncı şirket olarak girdik ve dolayısıyla 60’ıncı sıradaydık. Ama hızla yükselerek bugün altıncı sıraya kadar geldik. Bundan sonrası daha da zor olsa da yükselmeye devam edeceğiz” dedi.

“PETROL SEKTÖRÜ YÜZDE 6 İLA 7 CİVARINDA BÜYÜYOR”

Sektörde rekabetin, marka değerine göre zaman zaman hizmet, zaman zaman fiyat yarışına dönüştüğüne dikkat çeken Eke, “Biz de güçlü olmanın, tüketici tarafından tercih edilebilir olmanın ve tüketici memnuniyetinin güçlü bir ortaklıkla olacağına inandık. Nitekim bundan iki buçuk yıl önce Doğan Holding ile bir ortaklık yapıp sermayemizi arttırdık ki orta vadedeki hedeflerimize daha iyi gidebilelim. Şanslı bir sektörüz, küçülmüyor büyüyoruz. Petrol sektörü yüzde 6 ila 7 civarında büyüyor. Motorinde büyüme yüzde 7 ile 8, benzinde yüzde 1 ile 2 arasında olurken otogazda daha az. Yalnızca otomotiv sektörü değil alt yapı çalışmaları da sektörü büyütüyor” ifadelerini kullandı.

“ON YIL ÖNCESİNE GÖRE ÇOK DAHA İYİ DURUMDAYIZ”

Akaryakıt kaçakçılığıyla mücadele konusuna da değinen Aytemiz Genel Müdürü Ahmet Eke, şu bilgilere yer verdi; “EPDK, Maliye Bakanlığı ve kayıtdışılıkla mücadele eden diğer kurumlar çok güzel önlemler aldı. Türkiye’ye özgü Ulusal Marker ve otomasyon gibi dünyada örneği olmayan önlemlerle birlikte vergi eşitlemesiyle kaçak yakıt problemini minimize ettiler. Kaçak ve hileli yakıt konusunda 10 yıl öncesine göre çok daha iyi durumdayız. Örneğin birkaç yıl önce 1 milyon ton olan baz yağ tüketimi bugün 40-50 bin tonlara düştü.”

“REKABET SIKI OLMANIZI SAĞLIYOR”

Oyuncunun çok olmasının rekabeti arttırdığını ve rekabetin sıkı olmayı sağladığını söyleyen Eke, “Sektörün kendi içinde senkronize olmaya başlamasıyla artık, oyuncu olarak tüketicilere ulaşıp kendimizi anlatmamız lazım. Sektörde oyuncu çok olduğu için rekabet de çok. 13 bin bayi, 100 dağıtıcı var. Rekabet sıkı olmanızı sağlıyor. Yapabilecekleriniz kısıtlı. Kar marjının sınırlı olmasından dolayı fiyat rekabetini sınırlı seviyede yapabiliyorsunuz. Bu yüzden farklı şeyler yapmak ve tüketicinin istasyondan gülümseyerek ayrılmasını sağlamak lazım. En temel yarışacağımız alan da tüketici memnuniyeti” dedi.

“ÖNEMLİ ADIMLAR ATTIK”

Aytemiz olarak 2021 yılında gerçek bir perakendeci olmaya yolunda önemli adımlar attıklarını anlatan Eke, “11’le başlayıp bugün 530 olan istasyonlarımız, 2021 yılında 800 civarında olacak. İstasyonlar artınca pazar olarak da büyüdük ama istasyonlar sayı olarak tek başına arttığında bir şey ifade etmiyor. Yatırımlarımızı kalıcı bir şekilde tüketicilere ulaştırmamız lazım. Tüketicinin istasyonda harcadığı zaman kısa, ödeme ve birkaç ihtiyaçla minimum birkaç dakika, maksimum 15 dakikada ayrılıyor. Bu yüzden bizi temsil eden istasyonların davranışları çok önemli. Eğitime çok önem verdik, üç yıl önce bir ekip kurduk ve bu ekip düzenli olarak eğitim veriyor, düzenli olarak istasyonları denetliyorlar. Görsel olarak da batılı ülkelerde olmadığı kadar renkli ve cazip alanlar yaratıyoruz. Rekabet çok olunca bu da yeterli değil. 250 civarı istasyonumuzda başlattığımız market ve tuvalette çok özel konsepti olan iyileştirmelerimizle eksikliklerimizden bazılarını gidermiş olabileceğiz” diye konuştu.

MOTOSİKLETLİLERE ÖZEL ALANLAR

 İstasyonlarda motosikletliler için yapılan özel alanlarla ilgili de konuşan Eke şunları söyledi; “Nelere dokunabiliriz diye düşünmeye başladık ve 20 milyon aracın 3 milyonunun iki tekerlekli olduğunu öğrendik; motosikletliler, mobiletliler. Çok büyük bir yüzde. Belki çok yakıt tüketmiyorlar ama onlar için farklı ne yapabiliriz diyerek ekibimizin yaptığı araştırmalar sonucu motosikletlilere özel alanlar yapmaya karar verdik. 100 civarı istasyonumuzda motosikletliler için özel alanlarımız var.

Markette ihtiyaç duyabilecekleri ürünlerin bulunduğu bölümler, kasklarını koyabilmeleri için dolaplar yaptık.”

“ARAÇTAN ÖDEMEYE GEÇTİK”

 Aytemiz bünyesinde hayata geçirilen bir diğer uygulama olan araçtan ödeme konusunda ise şu açıklamaya yaptı; “Teknoloji hızla ilerliyor. Tüketici istasyonda geçirdiği zamanı kısa tutmak istiyor. Bu yüzden biz de araçtan öde uygulamasına geçtik. Aytemiz Kart sayesinde aracınızdan hiç inmeden ödemenizi yapıp gidiyorsunuz.”

YEDİ KENTE HIZLI ŞARJ ÜNİTESİ

Elektrikli araçların sayısının hızla artacağına ve vazgeçilmez olacaklarına inandıklarını ve bu doğrultuda altyapılarını da elektrikli araçlara göre hazırlamaya başladıklarını belirten Ahmet Eke, istasyonlarını artık benzin istasyonu olmaktan ziyade “enerji istasyonu” olarak adlandırdıklarını ifade ederek, “Bir istasyonumuza Eşarj firması ile birlikte en yeni teknoloji ile büyük bir hızlı şarj ünitesi koyduk. Böylelikle bir otomobil 25 dakikada fullenebilirken üç tane araç da aynı anda yan yana şarj olabiliyor. Yakın gelecekte İstanbul’da Anadolu ve Avrupa yakasına, Ankara, Kayseri, İzmir Konya gibi 6-7 ile daha hızlı şarj ünitesi kuracağız. Hareket alanlarının uğrak yerlerine göre belirleyeceğimiz noktaları, inşallah 3-5 ayda tamamlayacağız” şeklinde konuştu.