‘2018 akaryakıt, madeni yağ ve LPG’de atılım yılı olacak’

2018 yılını akaryakıt, madeni yağ ve LPG’de yatırım yılı ilan eden Enerji Petrol’ün bu alandaki yatırım stratejilerini şirketin Genel Müdür Yardımcısı Orhan Sabri Coşkun’dan dinledik.

Enerji Petrol Genel Müdür Yardımcısı Orhan Sabri Coşkun, Enerji Petrol’ün 2018 yılına ilişkin yatırım planlarını ve stratejilerini Enerji Petrol Gaz’a anlattı.

“TRAKYA’DA ÖNEMLİ BİR SATIŞ HACMİNE ULAŞTIK”

Bize 2018 planlarından bahseder misiniz?

Öncelikle 2018 yılının sektörümüz için kazançlı bir yıl olmasını diliyorum. Benim akaryakıt sektöründeki 18.yılım. Rekabetin her geçen gün arttığını, yaşayarak gördüm. Bu rekabetin, yeni yılda da böyle devam edeceğini düşünüyorum. Biz de bu rekabet neyi gerektiriyorsa onu yapacağız. 2009 yılında mikro büyüme hedefleri belirlemiştik. Bir bölge tespit edelim ve orada hem görsel hem de satış açısından ilk üçe oynayalım demiştik. Trakya’da bunu başardığımıza inanıyorum. Bugün Edirne, Kırklareli, Tekirdağ ve İstanbul’un Trakya kesiminde önemli bir satış hacmi ve görselliğe ulaştık. Kendimize Trakya için belirlediğimiz noktalarda devamını getireceğiz ve yeni bir mikro bölge belirleyerek aynen bu çalışmayı farklı bir coğrafi bölgede sürdürerek orta vadede ilk üçe oynayacağız. 2018 yılı; Akaryakıt, Madeni yağ ve LPG’de bizim için yatırım ve atılım yılı olacak.

‘YATIRIM YAPABİLMEK İÇİN KAR ETMEMİZ GEREKİYOR’

İstasyon yatırımları hakkında da bilgi verebilir misiniz?

Bu sektörde hepimiz aynı gemideyiz. Dağıtıcının yatırım yapabilmesi için kar etmesi gerek. Bu işler ciddi yatırım gerektiriyor. Biz bir gün piyasa normale dönecek düşüncesiyle bayi yatırımına devam ediyoruz. Çok tecrübeli bir saha kadromuz var, mucizevi işler ortaya koyuyorlar. İnşallah 2018’de de aynı başarı devam edecek. Gaziosmanpaşa, Mahmutbey, Mardin, Ayvalık, Uzunköprü, istasyonlarımızın açılışını yaptık. Bu ay içerisinde; Kırklareli, Lüleburgaz ve Çerkezköy istasyonları devreye girecek.

‘İHRACAT YAPARAK ÜLKEMİZE KATKI SAĞLIYORUZ’

Madeni yağda 2017 yılının son günlerinde ihracatını en çok arttıran üçüncü firma olarak Yönetim Kurulu Başkanımız bu ödülü şirketimiz adına aldı. Bu ödül madeni yağda gerçekleştirdiğimiz ihracat ile alındı. Türki Cumhuriyetleri ve Arap yarımadasına hiç de azımsanmayacak miktarda mamul madde ihracatı gerçekleştirerek ülke ekonomisine katkıda bulunuyoruz.

Şirketinizin diğer yatırımlardan bahsedebilir misiniz?

Ulusal stok takip sistemi ile depoculuğun önemi malumun ilanı oldu. Biz de ruhsat aşamasını tamamladığımız Marmara Ereğlisi Terminali inşaatının temelini atacağız. Burası hem akaryakıt hem de LPG için Enerji Petrol’ün ihtiyaçlarına cevap vereceği gibi ihtiyaç duyacak diğer dağıtıcılara hizmet verebilecek bir tesis olacak. Ereğli terminalimizin yanında, Kırıkkale LPG tesisimizde kapasite artışı ve Mersin akaryakıt terminali yanında da LPG tesisi kuracağız. Bahsi geçen tüm yatırımlar 2018 yılı içerisinde başlayacak ve hızlı bir şekilde devreye alınacak. Yine 2018 yılının ilk çeyreğinde istasyonlarımızda “katkılı motorin” satışına başlayacağız. Bunun için de son testleri yapıyoruz. Bu yıl içerisinde bayilerimize hizmet veren her biri ADR’li Akaryakıt ve LPG filomuzu da yenileyerek, ucuz nakliye almalarını sağlayacağız. Tankerlerimiz dolum ordinosunu bayilerimizin takip edebileceği ürünün kaçta kendisine ulaşacağını bileceği, yanlış ürün boşaltımının önüne geçen sevk aracının uydudan anlık takip edileceği ve ürün faturasının da araçtan kesileceği bir sistemle donatıyoruz. Bu iş için de yaklaşık iki aydır demo yapıyoruz, problemsiz olarak yaygınlaştıracağız.