Turcas Petrol’ün 2022 Yılı Olağan Genel Kurul Toplantısı gerçekleşti

Turcas Petrol A.Ş.’nin 2022 mali yılına ilişkin Olağan Genel Kurul Toplantısı 20 Haziran Salı günü Kalyon Hotel’de gerçekleştirildi. Toplantının açılışında konuşan Turcas CEO’su ve Yönetim Kurulu Üyesi Batu Aksoy, “Turcas olarak, 2022 yılında değerli iştiraklerimiz ve ortaklarımızla operasyonel ve finansal performansımızı geliştirdik, Turcas Kuyucak Jeotermal Enerji Santralimizin satışı ile finansal borçluluğumuzu ciddi oranda azalttık.” dedi.

Turcas Petrol’ün 2022 Yılı Olağan Genel Kurul Toplantısı, Turcas Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Aksoy, CEO ve Yönetim Kurulu Üyesi Batu Aksoy, Yönetim Kurulu Başkan Vekili Banu Aksoy, Yönetim Kurulu Üyesi Timuçin Tecmen, Bağımsız Yönetim Kurulu Üyeleri Lale Ergin, Emre Derman, üst yönetim ve hissedarların katılımıyla Kalyon Hotel’de gerçekleşti. Toplantıda; 2022 yılı faaliyet dönemine ait Finansal Tablolar, Bağımsız Denetim Kuruluşu Raporu ve Yönetim Kurulu Faaliyet Raporu değerlendirildi. 2022 yılına ait finansal tabloların görüşülerek onaylandığı toplantıda 2022 yılına ilişkin kâr payı dağıtılmaması kararı verildi.

“DİNAMİK PORTFÖY VE VERİMLİ İŞTRAK YÖNETİMİYLE SÜRDÜRÜLEBİLİR DEĞER YARATMA HEDEFİNDEYİZ”

Turcas CEO’su Batu Aksoy “2023 yılı Şubat ayında yaşadığımız deprem felaketi her birimizi ve tüm ulusumuzu sarstı. Öncelikle hayatını kaybeden vatandaşlarımıza bir kez daha Allah’tan rahmet, aile ve yakınlarına başsağlığı, tüm yaralananlara acil şifalar diliyorum.” sözleriyle konuşmasına başladı.

Aksoy, “Sektöründe lider iştiraklerimiz ve değerli ortaklarımızla ülkemiz için sürdürülebilir değer yaratmaya devam ediyoruz. Akaryakıt sektöründe perakende devrimine imza atan ve sektörün en çok tercih edilen markası Shell & Turcas olarak, Türkiye çapında 1.150’yi aşan istasyon ağı, ihracat yaptığı ülke sayısını 70’e çıkartan Derince’deki Madeni Yağ ve Gres Üretim Tesisimiz, akaryakıt terminalleri, madeni yağ üretim ve sosyal yatırım projeleri ile önemli başarılara imza attık. Shell & Turcas 2022 yılında 6,1 milyon ton otomotiv yakıtı ve madeni yağ satışı gerçekleştirerek 161 Milyar TL net satış hasılatı elde etti ve sektör liderliğini korudu.  Shell’in Türkiye’deki faaliyetlerinin ve aynı zamanda Cumhuriyetimizin 100. yılına denk gelen 2023’te de daha pek çok ilke imza atarak öncü ve lider pozisyonumuzu koruyacağız. Elektrik sektöründeki iştirakimiz RWE & Turcas bünyesindeki 800 MW kurulu gücündeki Denizli Doğal Gaz Kombine Çevrim Elektrik Santralimiz ülkemizin artan enerji talebinin karşılanmasındaki kritik rolünü 2022 yılında 2,5 Milyar kWh saat elektrik üreterek 8,5 Milyar TL net satış hasılatı elde ederek sürdürdü. Yenilenebilir enerji yatırımımız olan Aydın Jeotermal Santralini Fransız Albioma’ya 14 Şubat 2022’de sattık. Bu işlem Türkiye’ye uzun vadeli ve doğrudan yabancı sermaye yatırımı getirilmesine vesile olurken Şirketimizin finansal borçluluğunu ciddi manada azalttı. Şirketimizin konsolide finansal borçluluğu 2021 yıl sonundaki 85 Milyon EUR seviyesinden 2022 sonunda 21 Milyon EUR’ya düştü. 2023 sonunda 17 Milyon EUR bakiyeyede olacak kredimizin 2025 nihai vadesinden önce kapatmak amacıyla iştiraklerimizden yaratılacak nakit akışlarını maksimize etmek ve hissedarlarımıza sürdürülebilir değer yaratmak hedefindeyiz.” İfadelerini kullandı.

TURCAS YÖNETİM KURULU ÜYELİĞİ’NE YENİ ATAMA: TİMOTHY JAMES FORD

Kurumsal Yönetim İlkelerinin Uygulanması kapsamında Turcas Petrol’ün BİST bünyesinde Birinci Grup Şirketler arasında yer alması nedeniyle Yönetim Kurulu’na 1 Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi daha katılması gerekliliği doğdu. Bu kapsamda Timothy James Ford, mevcut yönetim kurulu üyelerinin görev süresi bitimine kadar görev yapmak üzere Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi olarak seçildi. Timothy James Ford kariyerine Shell’de başlamış olup 37 yıl boyunca farklı ülkelerde birçok üst düzey rollerde bulundu. 2011-2015 yılları arasında Shell & Turcas’ta önce Yönetim Kurulu Üyesi, sonra da Yönetim Kurulu Başkanı görevlerinde bulunan Ford’un şirket satın alma birleşmeleri, pazarlama, satış ve operasyonel liderlik, strateji geliştirme ve değişime öncülük etme konularında kapsamlı bir tecrübeye sahip olduğu belirtildi.