‘Gabar’da günlük 71 bin varil petrol üretiliyor’

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Gabar’da günlük petrol üretiminin 71 bin varile yükseldiğini duyurdu. Suriyelilerin ülkelerine dönmeleri için çalıştıklarını da belirten Bayraktar, iyi bir saha etüdü ve sismik bir çalışmayla Suriye’nin var olan petrol potansiyelinin artırılabileceğini dile getirdi.

‘Gabar’da günlük 71 bin varil petrol üretiliyor’
Petroturk | Enerji Haberleri
  • Yayınlanma23 Ocak 2025 11:54

Düzenleyen: Beyza Erdoğan – İstanbul


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, özel bir televizyon kanalında katıldığı programda gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Enerji ihtiyacı tespiti için Suriye’ye iki farklı heyetin gönderildiğini belirten Bayraktar, Suriye’de yaşamın normalleşmesi, Türkiye’deki Suriyelilerin ülkelerine güvenli, onurlu ve düzenli bir şekilde geri dönmesi için çalıştıklarını söyledi.

Bayraktar, Türkiye’nin 2017’den itibaren Suriye’ye elektrik ve akaryakıt ürünleri ihraç ettiğini belirtti. Suriye’nin 2000’li yılların başında 630 bin varil petrol üreten bir ülke olduğuna dikkati çeken Bayraktar, iyi bir saha etüdü ve sismik bir çalışmayla var olan potansiyelin artırılabileceğini söyledi.

“71 BİN VARİLİN YILLIK EKONOMİK DEĞERİ 2 MİLYAR DOLAR”

Gabar’da 75 kuyuda günlük 71 bin varil petrol üretildiğinin altını çizen Bayraktar, “Türkiye’nin geri kalanındaki kuyu sayımız ve üretimimize baktığımızda günlük bir kuyudan üretimimiz ortalama 40 ila 50 varillerde. Gabar’da bu, 900 ila 1000 varillere gelmiş durumda. Dolayısıyla petrol kaliteli ve kuyu verimliliği çok yüksek” diye konuştu.

Bayraktar, Gabar petrolünün ekonomik değerine de değinerek, “71 bin varilin yıllık ekonomik değeri 2 milyar dolar” ifadesini kullandı.

Türkiye’nin yurt içi üretiminin günlük 127 bin varil, yurt dışı üretiminin ise günlük 41 bin varil olduğunu aktaran Bayraktar, “Türkiye şu anda günlük yaklaşık 170 bin varil petrol üretiyor” dedi.