
Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS) Genel Başkanı İmran Okumuş, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken’in akaryakıtta ‘tavan fiyat’ uygulanması yönündeki talebine ilişkin, “Akaryakıt fiyatlarının oluşumunda akaryakıt bayilerinin en küçük bir iradesi, katkısı, müdahalesi ya da söz hakkı bulunmamaktadır. TESK gibi güçlü bir sivil toplum kuruluşunun başında olan sayın Palandöken’in ülkemizdeki akaryakıt fiyatlarının nasıl oluştuğunu bilmemesi […]
Okumuş, yaptığı yazılı açıklamada, TESK Başkanı Palandöken’in akaryakıtta ‘tavan fiyat’ uygulamasına dönülmesi yönündeki talebini eleştirdi.
Ülke genelinde 13 bin akaryakıt istasyonu bulunduğunu, yaklaşık 500 bin kişinin sektörde istihdam edildiğini belirten Okumuş, “Sayın Palandöken’in, motorinde meydana gelen 13 kuruşluk fiyat artışına ilişkin yaptığı açıklamayı hayret ve esefle karşılıyoruz. TESK gibi güçlü bir sivil toplum kuruluşunun başında olan sayın Palandöken’in ülkemizdeki akaryakıt fiyatlarının nasıl oluştuğunu bilmemesi affedilir bir şey değildir. Hepsinden önemlisi bilmediği bir konuda hem de temsil ettiği önemli bir kuruluşun başkanı olarak kamuoyunu yanlış yönlendirecek açıklamalarda bulunmasıdır.” ifadelerini kullandı.
Okumuş, akaryakıt fiyatlarının oluşumunda akaryakıt bayilerinin herhangi bir iradesi, katkısı, müdahalesi ve söz hakkı bulunmadığını vurgulayarak, şunları kaydetti:
“Ülkemizdeki pompa satış fiyatları, akaryakıt (ürün) fiyatları, özel tüketim vergisi (ÖTV), toplam dağıtım payı ile katma değer vergisinin (KDV) toplamından meydana gelmektedir. Rafineri fiyatı, ham petrol ve döviz kuruna bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. ÖTV ise maktu yani sabit bir rakamdan oluşmaktadır. Dağıtım şirketi ve bayi karı da çok az değişkenlik göstermektedir. KDV ise fiyatı oluşturan bu dört unsurun toplamı üzerinden yüzde 18 olarak hesaplanarak toplama ilave edilmektedir. Ülkemizdeki akaryakıt fiyatlarındaki zamlar dünya petrol piyasalarındaki petrol fiyatlarının ve rafineri edilmiş ürünlerin maliyetinin yükselişi ve ülkemizdeki döviz kurlarındaki artışlar sebebiyle yapılmaktadır.
Tavan fiyat uygulamasının uluslararası fiyatlar ve dolar kuru söz konusu olduğunda gündeme getirilemeyeceğini kaydeden Okumuş, “TESK üyesi olan fırıncıların un fiyatlarında artış olduğu gerekçesiyle ekmeğe zam yapmaları halinde fırıncılar için de tavan fiyat uygulaması getirilmesini talep etmek ne kadar yanlışsa dünya ham petrol fiyatlarının ülkemize yansıması ve özellikle dolar kurundaki artış sonucunda akaryakıt fiyatlarının artması nedeniyle akaryakıt sektörüne tavan fiyat uygulaması getirilmesini talep etmek de o kadar yanlıştır.” ifadelerini kullandı.
TESK Başkanı’nın konuya ilişkin açıklamalarıyla ilgili Okumuş, “Ülkemizin en önemli sektörlerinden biri olan akaryakıt sektörünü mesnedi olmayan iddialarla tüketicilere şikayet etmek yerine, Ülkemizin içinde bulunduğu bugünkü durumu dikkate alarak sayın Palandöken’in söylemlerini buna göre belirlemesini ve bilmediği konuları araştırmadan açıklama yapmamasını öneriyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.
TESK Başkanı Palandöken, motorin fiyatlarında yapılan 13 kuruşluk artışın ardından yaptığı yazılı açıklamada, “Akaryakıt zamlarına artık ‘dur’ denilmeli, mutlaka tavan fiyat uygulamasına geçilmeli.” değerlendirmesinde bulunmuştu.
AA
Cumhurbaşkanı Erdoğan, COP29 Dünya Liderleri İklim Zirvesi’nde konuştu12 Kasım 202416:07 Adana’daki iki maden sahası için ihale düzenlenecek12 Kasım 202409:14 Mısır’ın doğusundaki Süveyş Körfezi’nde sondaj gemisi alabora oldu2 Temmuz 202516:56 Depolamada GES’te Ankara, RES’te Tekirdağ ilk sırada2 Temmuz 202516:18 Türkiye, Angola ile ticaret hacmini 500 milyon dolara çıkarmayı hedefliyor2 Temmuz 202515:16 Hürmüz Boğazı’nda ateşkes sonrası gemi trafiği artarken petrol taşıma maliyetleri keskin düştü2 Temmuz 202514:11 Astor Enerji, TİM’in “İlk 1000 İhracatçı” listesinde 121. sırada2 Temmuz 202513:46