
PÜİS, akaryakıt bayilerinin gündemindeki sorunları görüşmek amacıyla 15 Bölge Başkanı, 81 İl Başkanı, ilçe başkanları, Yüksek İstişare Konseyi ile Gençlik Konseyi Üyeleriyle ile toplandı. PÜİS Başkanlar Kurulu Toplantısı’ndan sonra bir açıklama yapan PÜİS Genel Başkanı İmran Okumuş şunları söyledi: “Dolar kuru ve brent petroldeki artışa bağlı olarak akaryakıta gelen zamlar, akaryakıt ürünlerindeki ÖTV ve KDV […]
PÜİS, akaryakıt bayilerinin gündemindeki sorunları görüşmek amacıyla 15 Bölge Başkanı, 81 İl Başkanı, ilçe başkanları, Yüksek İstişare Konseyi ile Gençlik Konseyi Üyeleriyle ile toplandı.
PÜİS Başkanlar Kurulu Toplantısı’ndan sonra bir açıklama yapan PÜİS Genel Başkanı İmran Okumuş şunları söyledi:
“Dolar kuru ve brent petroldeki artışa bağlı olarak akaryakıta gelen zamlar, akaryakıt ürünlerindeki ÖTV ve KDV artışı ile sektördeki son gelişmeleri değerlendirmek üzere 81 il başkanımız, 15 Bölge Başkanımız, ilçe başkanlarımız, Yüksek İstişare Konseyi ile Gençlik Konseyi üyelerimizle bir toplantı yaptık. Yaklaşık 3 saat süren toplantıda bayilerimizin yaşadıkları tüm sorunları ayrıntılarıyla görüştük, atılması gereken adımları değerlendirdik. “
“BAYİ KAR PAYLARI ARTAN MALİYETLER GÖZ ÖNÜNE ALINARAK MAKTUDAN YÜZDEYE DÖNÜŞTÜRÜLMELİ“
Toplantıda görüşülen konuların başında bayilerin kar payları geldi. PÜİS, akaryakıta doların ve brent petrolün artışından dolayı gelen zamlar ve akaryakıt ürünlerindeki ÖTV ve KDV artışının bayilerin maktu bir rakamdan oluşan kar paylarını yüzdesel olarak düşürdüğünü bildirdi.
PÜİS tarafından yapılan açıklamaya göre, başta asgari ücret artışı olmak üzere, istasyondaki gider kalemlerine gelen zamlar bayilerin maliyetlerini katlayarak arttırdı. Bayilerin bu maliyetlerin altında kalkabilmesi ve ayakta kalabilmesinin tek yolu olarak bayilerin kar paylarının maktudan yüzdeye dönüştürülmesi ve verilecek yüzdesel kay payının hesaplanmasında enflasyon, asgari ücret ve döviz kuru ile enerji maliyetlerindeki artışların göz önüne alınması olarak gösterildi. Bayilerin TSE vizeleri, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı denetimleri, yeni nesil yazarkasalar gibi görünmeyen birçok gider kalemi de mutlaka düzenleme yapılırken değerlendirilmesinin gerektiği belirtildi.
Toplantıya katılan tüm başkanların bu konudaki görüşlerini aynı şekilde dile getirerek, bu düzenlemenin yapılmaması ve çözüm getirilmemesi halinde başta kırsal kesimde faaliyet gösterenler olmak üzere birçok istasyonun tek tek kapanacağı, atadan babadan bu mesleği yapan, dürüst çalışan bayilerin sektörden çekileceği ve sektörde tekelleşme oluşacağı konusunda görüş birliğine vardığı bildirildi.
“BAYİLERİN FİNANSMAN İHTİYACI İÇİN ÖZEL KREDİ İMKANI SAĞLANMALIDIR”
PÜİS Başkanlar Kurulu Toplantısında gündemler şu şekilde sıralandı:
“KREDİ KARTI İLE SATIŞLARIN YÜKÜ BAYİDE”
“NAKLİYE ÜCRETLERİ BAYİNİN CEBİNDEN ÇIKIYOR”
“FATURA TİCARETİ YENİDEN İVME KAZANDI”
“GRİ ALAN ORTADAN KALDIRILMALIDIR”
FARKLILAŞTIRILMIŞ ÜRÜNLER BİR SONRAKİ TOPLANTIDA NETLEŞTİRİLECEK
PÜİS Başkanlar Kurulu Toplantısı’nda farklılaştırılmış akaryakıt ürünleri konusu da masaya yatırıldı. Farklılaştırılmış ürünler konusunda atılacak adımın bir sonraki toplantıda görüşülmesine karar verildi.
“TOPTAN VE DIŞ SATIŞLARLA İLGİLİ ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM EDİYOR”
Toplantıda gündeme gelen bir diğer konu toptan ve dış satışlar. Bu konuda yürütülen çalışmalara devam edilmesi kararı alındı.
“SEKTÖRDE MALİ DİSİPLİN SAĞLANANA KADAR ÇALIŞMALARIMIZI SÜRDÜRECEĞİZ”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, COP29 Dünya Liderleri İklim Zirvesi’nde konuştu12 Kasım 202416:07 Adana’daki iki maden sahası için ihale düzenlenecek12 Kasım 202409:14 Sakarya’da 9 jeotermal kaynak arama ruhsat sahası ihale edilecek10 Mayıs 202518:24 TKİ, kazaları önlemek için tüm maden işçilerinin psikososyal eğitimlerini tamamladı10 Mayıs 202518:23 PÜİS Başkanı İmran Okumuş, dış satışlar konusunda bayiilere uyarıda bulundu9 Mayıs 202521:07 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, Uluslararası Jeotermal Yatırım Zirvesi’nde konuştu9 Mayıs 202515:49 Enerjisa Üretim, 30. enerji santralini devreye aldı9 Mayıs 202515:46