
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubu üyesi ülkelerin üretim kesintisi kararının makul olmadığını söyledi. Kirby, çevrim içi basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı. OPEC+ grubu üyesi ülkelerin üretim kesintisi kararına ilişkin Kirby, “Piyasa belirsizliği göz önüne alındığında […]
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubu üyesi ülkelerin üretim kesintisi kararının makul olmadığını söyledi.
Kirby, çevrim içi basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.
OPEC+ grubu üyesi ülkelerin üretim kesintisi kararına ilişkin Kirby, “Piyasa belirsizliği göz önüne alındığında şu anda üretim kesintilerinin makul olduğunu düşünmüyoruz.” dedi.
Kirby, petrol fiyatlarının geçen seneye kıyasla önemli ölçüde düştüğünü belirterek, varillere değil, fiyatlara odaklandıklarını ve Amerikalı tüketiciler için fiyatların düşürülmesi kapsamında çalışmaya devam edeceklerini söyledi.
Suudi Arabistan ile bu hususta diplomatik görüşmelerin ayrıntılarına girmeyen Kirby, diğer yandan bu kesintilerin doğru olmadığı konusundaki tutumlarını ilettiklerini kaydetti. Kirby, her konuda aynı fikirde olmasalar da Suudi Arabistan’ın stratejik bir ortak olduğunu ve birçok hususta beraber çalıştıklarının altını çizdi.
UKRAYNA’YA EK YARDIM
Kirby, Rusya-Ukrayna Savaşı’na ilişkin ise Bahmut’ta Ukraynalıların verdikleri çetin mücadelenin devam ettiğini aktardı. Bahmut düşse bile bunun stratejik olarak savaşın gidişatını etkilemeyeceği görüşünü yineleyen Kirby, ayrıca bu hafta içinde Ukrayna’ya ek askeri yardım paketi duyuracaklarını bildirdi.
Kirby, Çin’e ait olduğu iddia edilen ve 4 Şubat’ta düşürülen yüksek irtifa istihbarat balonunun askeri bölgelerden istihbarat topladığına dair basına yansıyan haberleri ise teyit etmedi ancak balonun bu yeteneğe sahip olmasının sürpriz olmadığını söyledi.
Yarın New York’ta mahkemeye çıkması beklenen Donald Trump ile ilgili de olası protestolarla ilgili durumu yakından takip ettiklerini belirten Kirby, ilgili makamlarla iletişim halinde olduklarını aktardı.
Kirby, The Wall Street Journal gazetesinin Moskova bürosunda muhabir olarak çalışan Evan Gerşkoviç’in “saçma sapan suçlamalarla” göz altına alındığını anlatarak, gazetecinin serbest bırakılması için ellerinden gelen her şeyi yapacaklarını ifade etti.
AA
HESİAD ailesi büyüyor17 Haziran 202612:54 Garanti BBVA, Kınalı-Malkara Otoyolu Projesi’nde “Sürdürülebilirlik Koordinatörü” olarak görev aldı17 Haziran 202612:30 IEA: Küresel petrol arzı mayısta ABD/İsrail-İran Savaşı öncesinin 13,6 milyon varil altında kaldı17 Haziran 202612:28 Rusya: ASEAN ülkelerine enerji tedarikimiz yüzde 40 arttı17 Haziran 202612:26 Tüpraş Ventures’tan enerji dönüşüm teknolojilerine yeni yatırımlar17 Haziran 202612:23