Ocak 2024 YEKDEM fiyatları yayınlandı

Güneşder Başkanı Serdar Ekiz’den uyarı: ‘GES projelerinde gecikmeler başladı’

Güneş Enerjisi Yatırımcıları Derneği Başkanı Serdar Ekiz lisanssız güneş santrali yatırımcılarının proje onay mevzuatından dolayı mağdur olduğunu belirterek yatırımcıların teşvik almakta ve finansman bulmakta zorlandığını ifade etti. Enerji Bakanlığı’na çağrıda bulunan Ekiz, acil olarak ilgili mevzuatta değişiklik yapılması gerektiğini vurguladı.

Lisanssız Güneş Enerjisi Santralleri sahiplerini aynı çatı altında buluşturan Güneş Enerjisi Yatırımcıları Derneği (GÜNEŞDER) Başkanı Serdar Ekiz, GES projelerinde imar onay sürecinin yaklaşık 8 ay sürdüğünü belirterek, Enerji Bakanlığı tarafından sene başında yayınlanan ‘Elektrik Tesisleri Proje Yönetmeliği’ kapsamındaki ‘TesisYeri Uygunluk Belgesi’ olarak istenen imar plan onay yazısından dolayı sürecin daha da uzamaya başladığını ifade etti. Daha önceki uygulamada proje onay aşamasında ilgili yerel idareden imar planı sürecinin devam ettiğine dair alınan yazıyla proje onayının yapıldığını belirten Ekiz, kabul aşamasında istenen imar onayı yazısının ilk aşamada istenmesinin projelerin tamamlanmasını 5 ile 8 ay geciktireceğini belirtti.

Zaten rekabet etmekte zorlanan tüketici-üreticilerin yaz dönemindeki güneşlenmeden yararlanmasının ülke menfaati açısından çok önemli olduğunu söyleyen Ekiz şöyle konuştu:

‘’Artan elektrik fiyatlarından kaynaklı ve maliyet artışlarından dolayı sanayicilerin EPDK’nın çıkardığı lisanssız elektrik yönetmeliği kapsamında 5.1.h maddesine göre kendi tüketimlerini karşılamak amacıyla arazilere güneş santralleri kurduğunu belirten Serdar Ekiz ‘2023 yılı yatırımın büyüklüğünün yaklaşık 7000 mWp / 5000 mWe olmasını bekliyoruz. Bu tesisler imar yönetmeliğine tabi olduğu için de çağrı mektubunu alan yatırımcılar imar planı sürecini proje onayıyla birlikte yürütmektedirler. Proje hazırlanması ve onayı ortalama 2 ay, imar planı süreci de yaklaşık 8 ay sürmekte.

Enerji İşleri Genel Müdürlüğü’nün 2023 kabul kriterlerinin tanımlı olduğu tesis yeri uygunluk belgesi kapsamında lisanssız GES projeleri için ‘İmar planı yapmaya yetkili idareden tesisin kurulacağı alanın imar mevzuatına uygun olduğuna dair yazı alınır’ ifadesinden dolayı ilgili yerel idareler plan onayını beklemek zorunda olup imar süreci – 1/5000 ve 1/1000onayı- tamamlanmadan böyle bir yazı verememekte. Bu da ilgili proje onayının yaklaşık 5 ile 8 ay beklemesi anlamına gelmekte. Proje onayı alınamadığı içinde yatırım teşvik belgesi alınamıyor. Yatırımcı, yatırım teşvik alamadığı için de finans ve tedarik sürecine başlayamıyor.

Oysa ki 2014 yılından bu yana uygulanan onay kriterleri belgesinde aynı bu ifade yazılmakta birlikte süreci hızlandırmak ve mağduriyeti gidermek açısından ‘Tesis yerine ilişkin imar işlemlerinin devam ettiğini ancak sonuçlandırılamadığını belirten bir yazının ilgili yetkili idareden alınması durumunda tesis yeri uygunluk belgesinin geçici kabule kadar temin edilir’ ifadesi bakanlık tarafından eklenmiş ve sürecin hızla yönetilmesi sağlamıştı.’’

REKABET GÜCÜNE ZARAR VERİYOR

Konu ile ilgili olarak Güneşder’e onlarca şikayet geldiğini ifade eden Serdar Ekiz ‘’ Bazı proje onay yetkisine sahip dağıtım şirketlerinin yatırımcı adına bu inisiyatifi kullandığını da bilmekteyiz. Enerji maliyetlerindeki artıştan dolayı rekabet gücünü kaybeden özellikle ihracat yapan üreticilerimizin bu tesisleri acilen devreye alması ihtiyacı vardır. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımızın bu konuya hassiyet göstereceğine ve özel sektörü rahatlatan iyileştirmeyi yapacağına yatırımcılarımız adına tamdır’’ dedi.