
Rusya Merkez Bankası, Avrupa Birliği’nin (AB) Rus petrolüne yönelik yeni yaptırım ve tavan fiyat uygulamasının, ülkedeki ekonomik faaliyetleri önemli oranda azaltabilecek “yeni ekonomik şoklar” olduğunu bildirdi. Rusya Merkez Bankası tarafından hazırlanan “Eğilimler ne anlatıyor?” başlıklı raporda, kısmi seferberliğin, Rus ekonomisi için ekim ortasında ve kasım başında kısa süreli düşüş yaşattığı belirtildi. Kasımın ikinci yarısında ekonominin […]
Rusya Merkez Bankası, Avrupa Birliği’nin (AB) Rus petrolüne yönelik yeni yaptırım ve tavan fiyat uygulamasının, ülkedeki ekonomik faaliyetleri önemli oranda azaltabilecek “yeni ekonomik şoklar” olduğunu bildirdi.
Rusya Merkez Bankası tarafından hazırlanan “Eğilimler ne anlatıyor?” başlıklı raporda, kısmi seferberliğin, Rus ekonomisi için ekim ortasında ve kasım başında kısa süreli düşüş yaşattığı belirtildi.
Kasımın ikinci yarısında ekonominin genel olarak tekrar istikrarlı bir sürece girdiği bilgisine yer verilen raporda, bunun ana nedeni olarak devletin verdiği sipariş desteklerine işaret edildi.
Raporda, AB ülkelerinin, Rusya’dan deniz yoluyla taşınan petrolün ithalatını durdurması ve Rus petrolüne varil başına 60 dolar tavan fiyat uygulamaya başlamasının ise Rus ekonomisini olumsuz yönde etkileyeceği belirtildi.
AB’nin yeni adımlarının ekonomide şok yaratabileceğine işaret edilen raporda, “Rus petrolüne yönelik Avrupa’nın yaptırımları ve tavan fiyat uygulaması, Rusya’daki ekonomik faaliyeti önemli oranda azaltabilecek yeni ekonomik şoklar arasında ön plana çıkıyor.” ifadesine yer verildi.
AB ülkeleri 2 Aralık’ta, Rusya’dan deniz yoluyla taşınan petrole varil başına 60 dolar tavan fiyat uygulanmasında anlaşmaya varmıştı.
G7 ve AB ülkeleri aynı zamanda 5 Aralık’tan itibaren de Rusya’dan deniz yoluyla taşınan petrole ithalat yasağı uygulayacak.
Rus yetkililer, tavan fiyat uygulamasına katılan ülkelere petrol ve petrol ürünü satmayacaklarını açıklamıştı.
AA
Cumhurbaşkanı Erdoğan, COP29 Dünya Liderleri İklim Zirvesi’nde konuştu12 Kasım 202416:07 Adana’daki iki maden sahası için ihale düzenlenecek12 Kasım 202409:14 Çin: Basra Körfezi ve çevresindeki suların güvenliği uluslararası toplumun ortak çıkarı23 Haziran 202513:35 EN YAKIT, elektrikli araç kullanıcılarına “hediye enerji” fırsatı sunuyor23 Haziran 202513:29 Eti Bakır, Dünya Kadın Mühendisler Günü kapsamında Siirt Maden İşletmesi’ndeki kadın mühendisleri buluşturdu23 Haziran 202513:21 Küresel enerji geçişi için elektrik altyapısına 2050’ye kadar 21,4 trilyon dolar yatırım gerekli23 Haziran 202513:07 Afrika Petrol Üreten Ülkeler Örgütü Türkiye ile her türlü enerji iş birliğine açık23 Haziran 202511:57