'Karadeniz'de sıra hidrojene gelecek'

‘Togg ülkemizin teknolojide geldiği seviyenin sembollerinden’

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, “Cumhuriyet’imizin 99. yıl dönümünde banttan indirme törenini gerçekleştirdiğimiz elektrikli otomobilimiz Togg, başlı başına ülkemizin teknolojide geldiği seviyenin sembollerinden biridir.” dedi.

Bakan Nebati, “2023’e Doğru Şehir Buluşmaları” kapsamında Kastamonu Şehit Şerife Bacı Öğretmenevi’nde düzenlediği basın toplantısında, yakın dönemde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde her alanda olduğu gibi diplomasi alanında da önemli başarılara imza attıklarını söyledi.

Dış temsilcilik sayısını 163’ten 255’e çıkartarak temsil ağlarını yaygınlaştırdıklarını belirten Nebati, böylece Türkiye’yi dünyanın en büyük 5 diplomasi ağından birine sahip ülke konumuna getirdiklerini vurguladı.

“Vatandaşlarımızın çevreci otomobilimize erişimini kolaylaştırmayı hedefledik”

Yerli otomobilin önemine değinen Nebati, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Cumhuriyet’imizin 99. yıl dönümünde banttan indirme törenini gerçekleştirdiğimiz elektrikli otomobilimiz Togg, başlı başına ülkemizin teknolojide geldiği seviyenin sembollerinden biridir. Togg’un Gemlik’teki devasa fabrikasıyla birlikte doğrudan ve dolaylı olarak yüzlerce sektöre önemli ekonomik katkılarda bulunacağı açıktır. Togg Gemlik Kampüsü tam kapasiteye ulaştığında, burada her yıl 175 bin araç üretilirken 4 bin 300 kişiye doğrudan, 20 bin kişiye dolaylı istihdam sağlanacaktır. 2030’a kadar üretilecek toplam 1 milyon araç, milli gelirimize 50 milyar dolardan, cari açığın azaltılmasına da 7 milyar dolardan fazla katkı sağlayacak boyutlardadır. Hazine ve Maliye Bakanlığı olarak adeta devrim niteliğindeki yerli aracımıza tam destek verdik. Bu kapsamda mühendislik alımlarında KDV istisnası sağladık. Elektrikli otomobil ÖTV oranlarında değişiklik yaparak bu oranı yüzde 10’a düşürdük. Böylece vatandaşlarımızın çevreci otomobilimize erişimini kolaylaştırmayı hedefledik.”

AA