
Türkiye, rüzgar estikçe enerjisi yükselen bir ülke konumuna geldi. Bu da enerjisini üreten yaklaşık 4 bin rüzgar türbininin bakım ve onarımlarını da daha önemli hale getiriyor. Rüzgar enerjisi sektörünün önemli bir dişlisi olan bakım ve onarım hizmetlerinin bu yenilenebilir kaynağı daha da sürdürülebilir hale getirdiğine dikkat çeken Ülke Enerji Genel Müdürü Ali Aydın, özellikle yüksekte […]
Türkiye, rüzgar estikçe enerjisi yükselen bir ülke konumuna geldi. Bu da enerjisini üreten yaklaşık 4 bin rüzgar türbininin bakım ve onarımlarını da daha önemli hale getiriyor. Rüzgar enerjisi sektörünün önemli bir dişlisi olan bakım ve onarım hizmetlerinin bu yenilenebilir kaynağı daha da sürdürülebilir hale getirdiğine dikkat çeken Ülke Enerji Genel Müdürü Ali Aydın, özellikle yüksekte çalışma platformlarıyla türbinlerdeki verimliliğe odaklandıklarının altını çiziyor.
Bulunduğu bölgelerde ciddi ekonomik faaliyetlere ve çevreci enerjiye olanak sağlayan rüzgar, Türkiye’nin geleceğini şekillendiriyor. Rüzgar enerjisinde toplam kurulu gücü 11 GW üstüne çıkan Türkiye’de 273 RES ve 3.983 adet rüzgar türbini bulunuyor. Oldukça titiz bir çalışma gerektiren rüzgar türbinlerindeki onarım ve bakım çalışmalarının önemi ise enerji verimliliği adına çok değerli. Ülkemizdeki rüzgar enerjisi sektörünün en büyük özel servis sağlayıcısı konumuna sahip olan Ülke Enerji’nin kule ve kanat erişimini sağlayan son teknolojiye sahip yüksekte çalışma platformları da bakım ve onarım servislerinde Avrupa standartlarının bile üzerinde performans sergiliyor. Hem Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) hem de Avrupa Rüzgar Enerjisi Birliği üyesi tek servis sağlayıcı olan Ülke Enerji’nin bugüne kadar 2.000’den fazla rüzgar türbinine alanında uzman ekiplerle ve teknolojik donanımla hizmet verdiğini belirten Ülke Enerji Genel Müdürü Ali Aydın, özellikle insansız hava araçları ve yüksekte çalışma platformları ile rüzgar türbinlerinin inceleme ve onarımlarını gerçekleştirerek, türbinlerin üretkenliğini devamlı kılmada ve duruş sürelerini azaltmada önemli kazanımları müşterilerine sunduklarını ifade ediyor.
Türbinlerin Ömrüne Akıl Gücü Desteği
Rüzgar enerjisini elektriğe dönüştüren en önemli noktalardan birini rüzgar türbinleri oluşturuyor. Yıllar içerisinde yapılan yatırımlar ve rüzgar enerjisine duyulan ihtiyaç ile sayıları artan rüzgar türbinlerinin geleceğini ise düzenli ve düzensiz bakımlar belirliyor. Zorlu bir süreçten sonra üretime başlayan rüzgar türbinlerinin zorlu hava şartlarında yıpranarak ortalama 25 yıllık ömrünün kısalması ise önemli bir tehlike olarak görülüyor. Rüzgar türbinlerinin bakımları yapılmadığında yatırımcıya, üreticiye ve ülke enerjisine dönüşünün zararlı olduğunu belirten Ali Aydın, rüzgar türbininden beklenilen performansı alabilmenin anahtarı olarak düzenli bakımları işaret ediyor. Türbinlerin verimliliği için “akıl gücü” ile hizmet sunma anlayışını benimsediklerini aktaran Aydın, sahip oldukları teknolojik altyapı, nitelikli çalışma arkadaşları ve tecrübe ile rüzgar enerjisinin bel kemiği olan türbinlerin ömürlerini uzattıklarını ve verimlilikleri artırdıklarını ifade ediyor.
160 Metre Yüksekte Bile Kanatlara Tam Erişim Sağlanıyor
Rüzgar enerjisinin ülkemizde ve dünyamızda gelişme göstermesinin pek çok nedeni olsa da temelinde türbinlere gerçekleştirilen bakım ve onarım hizmetleri yatıyor. Bu alanda en uygun çözümlerin ise kule ve kanatlara erişimi sağlayan yüksekte çalışma platformları olduğunu belirten Ali Aydın, Türkiye ve çevre ülkelerde tek yetkili temsilcisi olduğu platform üreticisi Alman Käufer firmasının son teknolojiye sahip kule ve kanat erişimi sağlayan yüksekte çalışma platformları sayesinde Ülke Enerji’nin hizmet verdiği yatırımcı ve rüzgar türbini üreticilerinin, bir işlem için birden çok tedarikçi ile çalışma zorunluluğundan kurtulduğunun önemini vurguluyor. Ayrıca çalışma ortamının platform olması sayesinde tek hasarla aynı anda birden fazla teknisyenin de ilgilenebildiğini aktaran Aydın, türbin kanatlarına 360 derece erişilebilirlik sunan kanat platformlarıyla en ufak korozyona bile müdahale edebildiklerine, platformların hızlı mobilizasyonu ve kolay kurulumu ile türbinlerin duruş süresini de kısalttıklarına dikkat çekiyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, COP29 Dünya Liderleri İklim Zirvesi’nde konuştu12 Kasım 202416:07 Adana’daki iki maden sahası için ihale düzenlenecek12 Kasım 202409:14 PÜİS Başkanı İmran Okumuş, dış satışlar konusunda bayiilere uyarıda bulundu9 Mayıs 202521:07 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, Uluslararası Jeotermal Yatırım Zirvesi’nde konuştu9 Mayıs 202515:49 Enerjisa Üretim, 30. enerji santralini devreye aldı9 Mayıs 202515:46 IRENEC 2025: Yenilenebilir enerji dünyası İstanbul’da buluşacak9 Mayıs 202515:45 “Kredi portföyünde enerji ve enerji verimliliği sektörü birinci sırada yer alıyor”9 Mayıs 202514:15