
Elektrikle çalışan cihazlar için cihazın akım yolu üzerinde bulunmayan iletken kısımların çeşitli sebeplerle akım yolu ile teması sonucu oluşan durumlar, kaçak akımı oluşturur. Bu kaçak akımlar akımın büyüklüğü ve maruziyet süresine göre değişmektedir. İnsan vücudu üzerindeki etkisi öncelikle sinir sistemine hasar vermekte. Bunun yanı sıra kalp ritminin bozulmasına hatta durmasına bile sebep olmakta. Elektrik akımının […]
Elektrikle çalışan cihazlar için cihazın akım yolu üzerinde bulunmayan iletken kısımların çeşitli sebeplerle akım yolu ile teması sonucu oluşan durumlar, kaçak akımı oluşturur.
Bu kaçak akımlar akımın büyüklüğü ve maruziyet süresine göre değişmektedir. İnsan vücudu üzerindeki etkisi öncelikle sinir sistemine hasar vermekte. Bunun yanı sıra kalp ritminin bozulmasına hatta durmasına bile sebep olmakta. Elektrik akımının vücuda temas ettiği yerlerde, girdiği ve çıktığı noktalarda, ciltte ve derin dokularda yanıklar oluşturmakta. Etki süresi ve akım büyüklüğü arttığında ise bu durum ölümle sonuçlanmakta.
Bu akım büyüklüğü ve maruziyet süresi realitede hayal edebileceğimizden çok daha kısa ve küçüktür.
Bu gibi durumların önüne geçmek için elektrikli cihazları besleyen sigorta hat başlarına kaçak akım rölesi takılması gerekmekte. Eğer bir cihaz kaçak akım rölesi üzerinden besleniyorsa oluşabilecek herhangi bir kaçak durumunda elektrik akımını kesecek ve kaçak akım maruziyetini sonlandıracak.
Kaçak akım rölelerini iki farklı uygulama için kullanmaktayız; insan koruma rölesi ve yangın koruma rölesi. Kaçak akımlara her zaman insan teması olmayacak. Oluşan kaçak akım yolu üzerinde akım değerini sınırlayacak direnç olmadığı taktirde oluşacak akım, kaçak akım yolunu aşırı ısıtacağından yangın çıkaracaktır ki genellikle elektrik kontağı kaynaklı ev/işyeri yangınları en sık duyduğumuz durumlardır.
Tesislerde yaşanan elektrik kaynaklı ölümler, elektrik kaynaklı büyük patlamalar maalesef ülkemizde ve dünyada yaşanmakta.
TORA, kaçak akım rölelerinin tesis edilmesi kadar devamlılığının kontrolleri de büyük önem arz etmesinden bahsederek ve bu kontroller yetkili ve yetkin personellerce TSE, İş Güvenliği Standartları ve Elektrik Tesisleri Yönetmeliğine göre yapılması gerektiğini belirtti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, COP29 Dünya Liderleri İklim Zirvesi’nde konuştu12 Kasım 202416:07 Adana’daki iki maden sahası için ihale düzenlenecek12 Kasım 202409:14 PÜİS Başkanı İmran Okumuş, dış satışlar konusunda bayiilere uyarıda bulundu9 Mayıs 202521:07 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, Uluslararası Jeotermal Yatırım Zirvesi’nde konuştu9 Mayıs 202515:49 Enerjisa Üretim, 30. enerji santralini devreye aldı9 Mayıs 202515:46 IRENEC 2025: Yenilenebilir enerji dünyası İstanbul’da buluşacak9 Mayıs 202515:45 “Kredi portföyünde enerji ve enerji verimliliği sektörü birinci sırada yer alıyor”9 Mayıs 202514:15