
Gazbir-Gazmer’in düzenlediği “Doğal Gaz ve Hidrojen” Online Paneli gerçekleştirildi. Gazbir-Gazmer’in hazırladığı, Gazbir-Gazmer Genel Müdürü Mustafa Ali Akman’ın katıldığı “Doğal Gaz ve Hidrojen” Online Paneli’nin moderatörlüğünü, Gazbir-Gazmer Proje ve Uluslararası İlişkiler Müdürü Mehmet Şerif Sarıkaya yaptı. Toplantıda Dışişleri Bakanlığı Enerji Danışmanı Hüseyin Caner Can, Bilkent Enerji Politikaları Araştırma Merkezi Araştırmacısı Barış Sanlı ve Gazbir-Gazmer Strateji ve […]
Gazbir-Gazmer’in düzenlediği “Doğal Gaz ve Hidrojen” Online Paneli gerçekleştirildi.
Gazbir-Gazmer’in hazırladığı, Gazbir-Gazmer Genel Müdürü Mustafa Ali Akman’ın katıldığı “Doğal Gaz ve Hidrojen” Online Paneli’nin moderatörlüğünü, Gazbir-Gazmer Proje ve Uluslararası İlişkiler Müdürü Mehmet Şerif Sarıkaya yaptı. Toplantıda Dışişleri Bakanlığı Enerji Danışmanı Hüseyin Caner Can, Bilkent Enerji Politikaları Araştırma Merkezi Araştırmacısı Barış Sanlı ve Gazbir-Gazmer Strateji ve İş Gelişme Direktörü Mehmet Kürşad Marancı yaptıkları sunumlarla “Doğal Gaz ve Hidrojen” konusunu ele aldılar.
Gazbir-Gazmer tarafından hazırlanan güncel değerlendirme raporunda, hidrojenin doğal gaz şebekesine enjeksiyonu ile ilgili Avrupa’da gerçekleştirilen çalışmaların kapsamlı bir şekilde irdelendiği belirtildi. Buna göre Almanya, Fransa, Hollanda ve İspanya başta olmak üzere Avrupa’nın farklı ülkelerindeki doğal gaz şirketleri, şebekeye hidrojen enjeksiyonu konusunda aktif projeler yürütüyor.
GAZ HİDROJENİN BİRİM KÜTLESİNİN ISI DEĞERİ, DOĞAL GAZIN 2.1 KATI
Hidrojen kullanımı; sıfır karbon emisyonu, enerji depolama ve aktarım aracı sağlıyor. Gaz hidrojenin birim kütlesinin ısı değeri, doğal gazın 2.1 katı.
Avrupa’da 41 adet hidrojene enjekte projesinin 6’sı sonuçlandırılmış, 7’si projelendirme aşamasında, 28’i ise başlamış ve devam ediyor. Projelerin 3’te 1’i ise Almanya’da yürütülüyor.
Türkiye’de 2 yıl içinde başlaması planlanan hidrojenin doğal gaz şebekesine enjeksiyonu projesinin, doğal gaz sektöründe enerji verimliliğini ve arz güvenliğini sağlayarak, dışa bağımlılığı azaltması ve karbon emisyonlarını azaltması öngörülüyor. 2050 yılına kadar Türkiye enerji sektörünün hidrojene geçiş sürecinde 4 aşamalı bir süreç öngörülüyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, COP29 Dünya Liderleri İklim Zirvesi’nde konuştu12 Kasım 202416:07 Adana’daki iki maden sahası için ihale düzenlenecek12 Kasım 202409:14 Türkiye, Angola ile ticaret hacmini 500 milyon dolara çıkarmayı hedefliyor2 Temmuz 202515:16 Hürmüz Boğazı’nda ateşkes sonrası gemi trafiği artarken petrol taşıma maliyetleri keskin düştü2 Temmuz 202514:11 Astor Enerji, TİM’in “İlk 1000 İhracatçı” listesinde 121. sırada2 Temmuz 202513:46 Otomotiv endüstrisi haziranda 3,4 milyar dolarla en fazla ihracat yapan sektör oldu2 Temmuz 202513:34 Türkiye ve Bulgaristan, nükleer enerjide güçlerini birleştirdi2 Temmuz 202513:10