
TÜSİAD Enerji Çalışma Grubu koordinasyonunda düzenlenen “Enerjide Yenilikçi Sohbetler” kapsamındaki dördüncü etkinlik “Solar Uygulamalar” temasıyla gerçekleştirildi. Toplantının açılış konuşmasını TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi, Enerji ve Çevre Yuvarlak Masa Başkanı Cevdet Alemdar, moderatörlüğünü TÜSİAD Teknoloji Entegrasyonu Görev Gücü Başkanı Elif Düşmez Tek yaptı. Yenilikçi solar uygulamaların konuşulduğu toplantıda SolarBaba Kurucusu Ateş Uğurel ve Solar3GW Başkanı Yusuf Bahadır Turhan konuşmacı olarak yer aldı. […]
TÜSİAD Enerji Çalışma Grubu koordinasyonunda düzenlenen “Enerjide Yenilikçi Sohbetler”
kapsamındaki dördüncü etkinlik “Solar Uygulamalar” temasıyla gerçekleştirildi.
Toplantının açılış konuşmasını TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi, Enerji ve Çevre Yuvarlak Masa Başkanı Cevdet Alemdar, moderatörlüğünü TÜSİAD Teknoloji Entegrasyonu Görev Gücü Başkanı Elif Düşmez Tek yaptı. Yenilikçi solar uygulamaların konuşulduğu toplantıda SolarBaba Kurucusu Ateş Uğurel ve Solar3GW Başkanı Yusuf Bahadır Turhan konuşmacı olarak yer aldı.
Cevdet Alemdar “Enerjide Yenilikçi Sohbetler” serisinin devam etmesinden duyduğu mutluluğu dile getirerek sözü konuşmacılara bıraktı.
Toplantıda Yusuf Bahadır Turhan’ın yaptığı sunum üzerinden dünyada kullanılan yenilikçi güneş enerji sistemleri konuşuldu.
SolarBaba Kurucusu Ateş Uğurel; “Bu toplantıda güneş santralleri sadece düz araziye kurulan bir yatırım unsuru mu, yoksa daha fazlası var mı, bu sorunun cevabını arayacağız” diyerek sözü Solar3GW Başkanı Yusuf Bahadır Turhan’a devretti.”
“TARIMLA BERABER GÜNEŞ SANTRALLERİ KULLANILIYOR”
Yusuf Bahadır Turhan; “Hepimizin bildiği ve alışık olduğu çatı tipi güneş santrallerinin dışında farklı görünen santrallerden bahsedelim; Öncelikle ‘Tarım GES’ ülkemizde yasalar doğrultusunda aslında bir güneş Santrali kuracaksanız buranın tarıma elverişsiz olması gerekiyor. Oysa dünyada öyle uygulamalar var ki artık tarımla beraber güneş santralleri kullanılıyor. Diğer uygulamalardan biri de ‘Hibrit GES’ uygulamaları. Bu da çok yaygın kullanılıyor. Barajların gövdelerine kurulmuş santraller hidroelektrik güçle birlikte kullanılıyor. Bunun Japonya’da örnekleri var.
Ateş Uğurel; “Burada Aslında Hibrit GES tanımını yapalım; Hibrit GES Mevcut bir hidroelektrik santraline, güneş enerjisi santralinin eklenmesi demek. En uç örneklerde bile ki Türkiye’de de göreceğiz bu örnekleri yakın zamanda; mevcut bir kömür santraline bir güneş santralinin eklenmesi söz konusu.” dedi.
“OTOPARK ÜSTLERİNE YAPILAN GÜZEL UYGULAMALAR VAR”
Yusuf Bahadır Turhan; “Bir diğer GES santrali de ‘Yolüstü- Kanalüstü GES’. Bunların örnekleri Almanya ve Kaliforniya’da mevcut. Bizim ülkemizde yol üstü ya da kanal üstü olarak uygulama yok ama otopark üstlerine yapılan güzel uygulamalar var.” ifadelerini kullandı.
Uğurel; “Evet bizde güneş panellerinin otobanların üzerine gelmesi için biraz zaman var. Ama yine de güneş enerjisinin tanıtımı için dünyadaki bu uygulamaları güzel piar uygulamaları olarak görüyorum.” dedi.
Turhan “Bir diğer uygulama da 2016’da Avustralya’da devreye alınmış güneş enerjili su arıtma sistemleri. Denizden 1.2 kilometre uzaklıkta kurulan bu sistemle denizden alınan su arıtılıyor ve burada domates yetiştiriliyor.” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, COP29 Dünya Liderleri İklim Zirvesi’nde konuştu12 Kasım 202416:07 Adana’daki iki maden sahası için ihale düzenlenecek12 Kasım 202409:14 PÜİS Başkanı İmran Okumuş, dış satışlar konusunda bayiilere uyarıda bulundu9 Mayıs 202521:07 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, Uluslararası Jeotermal Yatırım Zirvesi’nde konuştu9 Mayıs 202515:49 Enerjisa Üretim, 30. enerji santralini devreye aldı9 Mayıs 202515:46 IRENEC 2025: Yenilenebilir enerji dünyası İstanbul’da buluşacak9 Mayıs 202515:45 “Kredi portföyünde enerji ve enerji verimliliği sektörü birinci sırada yer alıyor”9 Mayıs 202514:15