
Danimarka merkezli enerji firması Orsted, faaliyetlerini karbon nötr olarak sürdürmek için girişimlerde bulunuyor. Merkezi Danimarka’da bulunan ve dünya çapında büyük ölçekli rüzgar enerjisi projelerinde yer alan enerji firması Orsted, hem kendi operasyonlarında hem de tedarik zincirinde emisyonları azaltarak karbon nötr olmak amacıyla bir proje başlattı. Şirketten yapılan açıklamada 2025 yılına kadar karbon nötr olmak istedikleri […]
Merkezi Danimarka’da bulunan ve dünya çapında büyük ölçekli rüzgar enerjisi projelerinde yer alan enerji firması Orsted, hem kendi operasyonlarında hem de tedarik zincirinde emisyonları azaltarak karbon nötr olmak amacıyla bir proje başlattı.
Şirketten yapılan açıklamada 2025 yılına kadar karbon nötr olmak istedikleri belirtildi. Şirket, kendi enerji üretimi ve operasyonlarından kaynaklanan emisyonları sıfıra indirmek istiyor. Ayrıca şirketin mal ve hizmet sattığı tedarik zincirindeki enerji kaynaklı emisyonların da yol edilmesi amaçlanıyor.
Açıklamada, özellikle offshore rüzgar santrallerinin kurulumu için ürün taşıyan gemilerin kullandığı fosil yakıtların en büyük emisyon kaynaklarından biri olduğuna dikkat çekildi. Orsted CEO’su Henrik Poulsen konuyla ilgili olarak, “Mevcut gemi filosu optimize edilerek yenilenebilir enerji ile çalışan gemiler devreye alınmalı. Yenilenebilir enerjinin payını daha da artırarak emisyonları azaltmalıyız” dedi.
Poulsen, birlikte iş yaptıkları şirketleri de kendileri gibi karbon nötr olma hedefi doğrultusunda iş birliği yapmaya çağırdı. Poulsen, “Küresel anlamda yeşil dönüşümü hızlandırmak için güçlerimizi birleştirmek adına endüstri lideri tedarikçilerimizle görüşüyoruz” dedi.
Orsted CEO’su Poulsen; tedarikçilerinin de rüzgar türbinleri, kablolar ve diğer temel bileşenlerin kurulumları sırasında yüzde 100 yenilenebilir enerji kullanmalarını isteyeceklerini dile getirdi.
Öte yandan Danimarkalı türbin üreticisi Vestas da geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada 2040 yılına kadar ‘sıfır atık’ rüzgar türbinleri üretmeyi hedeflediklerini duyurmuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, COP29 Dünya Liderleri İklim Zirvesi’nde konuştu12 Kasım 202416:07 Adana’daki iki maden sahası için ihale düzenlenecek12 Kasım 202409:14 Bakan Bayraktar gençlere seslendi26 Haziran 202509:40 Petrol hakkına müteallik karar26 Haziran 202509:11 ABD’nin ticari ham petrol stokları 5,8 milyon varil azaldı26 Haziran 202509:10 İş Bankası Grubu, rüzgar türbini üreticisi Ateş Çelik’e ortak oldu26 Haziran 202508:40 TPAO, Libya’da sismik araştırma yapacak25 Haziran 202522:11