
Motorinin litre fiyatına 12 kuruş, benzinin litresine ise 20 kuruş zam geldi, söz konusu artış pompa fiyatlarına bu gece yarısından itibaren motorinde 6 kuruş, benzinde ise 13 kuruş olarak yansıyacak. Motorinde 6 kuruş, benzinde ise 7 kuruşluk artış vergiden karşılanacak. Motorin ve benzin fiyatlarında yaşanan artışın ardından, zammın vergi ayarlamasıyla karşılandığı “eşel mobil sistemi” tekrar devreye […]
Motorin ve benzin fiyatlarında yaşanan artışın ardından, zammın vergi ayarlamasıyla karşılandığı “eşel mobil sistemi” tekrar devreye alındı.
Buna göre, motorin fiyatlarında yaşanan 12 kuruşluk artışın 6 kuruşu pompaya yansıtılırken, kalan 6 kuruşluk artış vergiden karşılanacak.
Ankara’da ortalama 6,37 liradan satılan motorinin litre fiyatı 6,43 lira olacak. Motorinin litresi İstanbul’da 6,33 liradan 6,39 liraya, İzmir’de ise 6,37 liradan 6,43 liraya yükselecek.
Benzin fiyatlarında ise yaşanan 20 kuruşluk artışın 13 kuruşu pompaya yansıtılırken, kalan 7 kuruşluk artış vergiden karşılanacak.
Ankara’da ortalama 6,97 liradan satılan benzinin litre fiyatı 7,10 lira olacak. Benzinin litresi İstanbul’da 6,90 liradan 7,03 liraya, İzmir’de ise 6,95 liradan 7,08 liraya yükselecek.
Akaryakıt fiyatlarında uygulanan “eşel mobil sistemi”yle, petrol fiyatları, döviz kuru ve uluslararası ürün fiyatlarındaki artış neticesinde yurt içi pompa fiyatlarında meydana gelen yükselişler, ÖTV ayarlamasıyla tüketiciye zam olarak yansıtılmadan dengelenmeye çalışılıyor.
Mayıs 2018’den itibaren artan akaryakıt fiyatları bu sistemle bir çok defa pompaya yansıtılmazken, geçen yıl Kasım ayında fiyatlarda vergiden karşılanan miktarın altına inilmesiyle sistem devreden çıkarılmış ve indirimler de pompaya yansımıştı. Benzin fiyatının tekrar yükselişe geçmesiyle “eşel mobil sistemi”ne geri dönülmüş oldu.
Dağıtım firmalarının belirlediği fiyatlar, rekabet ve serbesti nedeniyle şirketler ve kentlere göre küçük değişiklikler gösteriyor.
AA
1 Aralık 2018 tarihinden önce ölçü aletlerine uygulanan cezalara af
Van’da yenilenebilir enerji kaynaklarından ekonomiye yılda yaklaşık 1,5 milyar liralık katkı27 Temmuz 202617:37 SEDAŞ’tan Darıca’ya güçlü yatırım hamlesi27 Temmuz 202614:55 “Enerjinin Yıldızları” projesi elektrik dağıtım sektörüne 623 mezun kazandırdı27 Temmuz 202614:53 Garanti BBVA ve BBVA, COP31’in küresel bankacılık partneri oldu27 Temmuz 202613:14 ESCON Enerji, enerji verimliliği deneyimini Romanya’ya taşıdı27 Temmuz 202612:55