
Türkiye, petrol ve doğal gaz boru hatlarına yönelik düzenlenen terör, sabotaj, hırsızlık ve izinsiz kazı gibi teşebbüslere karşı koymak ve boru hatlarını korumak için mevcut sistemlerin yanına yeni gelişen teknolojileri de ekledi. BOTAŞ’ın, kritik boru hatları yeni geliştirilen savunma teknolojisi yerli İHA’lar başta olmak üzere entegre güvenlik sistemiyle korunacak. BOTAŞ, işletmede olduğu petrol ve doğal […]
BOTAŞ, işletmede olduğu petrol ve doğal gaz boru hatları ve tesislerini korumaya yönelik Aselsan-Havelsan İş Ortaklığı bünyesinde “Petrol ve Doğal Gaz Boru Hatlarının Güvenliği” projesinin saha uygulamalarına Silopi’de imzalanan anlaşmayla başladı. Anlaşmaya göre, boru hatları ve kritik tesisler Fiber Optik Algılama, Elektro Optik Algılama, Çevre Güvenlik Radarı, YERLİ İHA ve Kapalı Devre Kamera alt sistemleriyle desteklenen entegre güvenlik sistemiyle çevresindeki tehditlerden 7/24 korunacak.
Milli Enerji ve Maden Politikasıyla arz güvenliğinin sağlamaya yönelik önemli adımlar attıklarını vurgulayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Boru hatlarından kesintisiz ve güvenli akış arz güvenliğimizin güçlendirilmesi açısından önemli. Türkiye’nin geliştirdiği yerli ve milli savunma sanayi sistemleri enerji güvenliğimiz için de artık sürekli teyakkuz halinde olacak. Petrol ve Doğal Gaz Boru Hatlarının Güvenliği Projesiyle gerçek zamanlı, doğru ve tutarlı bilgilerin oluşturulması ve paylaşılması harekât kabiliyetimizi de artıracak. Ayrıca lokasyon, video, görüntü gibi verilerin ve alarmların dağıtılmasında hızlı veri akışını sağlayacak. Böylece anında müdahale için keşif ve müdahale sistemlerini tehditler hakkında daha çabuk bilgilendirmiş olacağız.” İfadelerini kullandı.
Öte yandan, ham petrol boru hatlarından hırsızlık yaparken yakalanan kişilere, Türk Ceza Kanunu’nun 142. maddesi gereği, “Suçun enerji nakline ait tesislerde işlenmesi” nedeniyle nitelikli hırsızlık fiilinden 12 yıl hapis cezası veriliyor. “İlgili suçun gece işlenmesi” halinde TCK’nın 143. maddesi gereği ceza, 18 yıla kadar çıkıyor. Ayrıca, “Kamu malına zarar vermekten” ise TCK’nın 152. maddesi gereği, toplamda 21 yıla kadar hapis cezası veriliyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, COP29 Dünya Liderleri İklim Zirvesi’nde konuştu12 Kasım 202416:07 Adana’daki iki maden sahası için ihale düzenlenecek12 Kasım 202409:14 Sakarya’da 9 jeotermal kaynak arama ruhsat sahası ihale edilecek10 Mayıs 202518:24 TKİ, kazaları önlemek için tüm maden işçilerinin psikososyal eğitimlerini tamamladı10 Mayıs 202518:23 PÜİS Başkanı İmran Okumuş, dış satışlar konusunda bayiilere uyarıda bulundu9 Mayıs 202521:07 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, Uluslararası Jeotermal Yatırım Zirvesi’nde konuştu9 Mayıs 202515:49 Enerjisa Üretim, 30. enerji santralini devreye aldı9 Mayıs 202515:46