
Troya’nın, Anadolu’nun kadim değeri olarak dünyaya tanıtılması için uluslararası ölçekte başlatılan kültür ve turizm hamlesine destek veren OPET, Tevfikiye Köyü’nün arkeo – köy olarak açık hava müzesi niteliği taşıyarak bölgeyi daha büyük bir cazibe merkezi haline getirmesini hedefliyor. Çanakkale Gelibolu Yarımadası’nda 12 yıldır yürüttüğü “Tarihe Saygı Projesi” ile bölgenin tarihine sahip çıkmaya devam eden OPET, […]
Troya’nın, Anadolu’nun kadim değeri olarak dünyaya tanıtılması için uluslararası ölçekte başlatılan kültür ve turizm hamlesine destek veren OPET, Tevfikiye Köyü’nün arkeo – köy olarak açık hava müzesi niteliği taşıyarak bölgeyi daha büyük bir cazibe merkezi haline getirmesini hedefliyor.
Çanakkale Gelibolu Yarımadası’nda 12 yıldır yürüttüğü “Tarihe Saygı Projesi” ile bölgenin tarihine sahip çıkmaya devam eden OPET, “2018 Uluslararası Troya Yılı’nda; tarihi, mitolojik, kültürel ve doğal güzellikleri ile öne çıkan ve Troya bölgesinde yer alan Tevfikiye Köyü’nün rehabilitasyon ve yenileme çalışmalarını tamamlıyor. OPET tarafından yapılan çalışmalarla, Tevfikiye Köyü, Troya dönemini yaşatan atmosferi, binaları ve figürleri ile tarihi ve mitolojik değerleri ile arkeo-köye dönüşüyor.
‘DÜNYA, TROYA’YI BİZDEN ÇOK DAHA İYİ BİLİYOR’
Tarihi, mitolojik, kültürel ve doğal güzellikleri ile önemli bir kültür hazinesi olan Troya ve Tevfikiye Köyü’nü gelecek nesillere taşımak amacıyla çalışmalara imza atmaktan gurur duyduklarını belirten OPET Yönetim Kurulu Kurucu Üyesi Nurten Öztürk projeye ilişkin şu bilgileri verdi: “Troya, Büyük İskender’den Julius Sezar’a, Fatih Sultan Mehmet’ten Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e dünyaya yön veren, tarihin seyrini değiştiren liderlere ilham vermiş bir bölge. Troya’nın var olan turizm potansiyelinin artışını sağlayarak Tevfikiye Köyü’nde yerel ekonomik kalkınma ile yaşam kalitesini daha da yükseltmeyi amaçlıyoruz.”
Öztürk şöyle devam etti: “Çanakkale’nin ve yöre halkının tarih, kültür, turizm açısından kalkınma ve ekonomik olarak gelişiminin her ögesini içerisinde barındıran Troya Antik Kenti’nin değerlendirilmesi için tüm kurum ve kuruluşlarımızla birlikte çalışmaya gönüllü olduk. Dünya kültür hazinemiz Troya Ören Yeri ve Müzesi’ne gidecek olan ziyaretçiler, bu köyün giriş yolunun önünden geçiyor. Önümüzdeki günlerde açılacak olan Troya Müzesi’ne ve Troya Ören Yeri’ne en yakın konumda olması bizim de çalışmalarımıza Tevfikiye Köyü ile başlama kararı vermemizde etkili oldu. Köy halkının projeye ilgi ve isteği, çalışma arzuları da bizi bu köyde çalışma yapmaya itti. Proje başlangıcında köy halkı, köylerinin güzelleşmesi, Troya Tarihi Milli Parkı bölgesinin tarihi ve kültürel yapısını yansıtması için her türlü desteği vermeye hazır olduğunu belirtmişti, öyle de oldu. Tevfikiye Köyü’nün bir yandan restorasyonu devam ederken bir taraftan da köy halkına yönelik olarak farklı konularda kurslar başlatarak bölgede sosyal yaşam kalitesini yükseltmeyi amaçladık. Tevfikiye Köyü’nü, mola verilen, gezilen, organik sebze-meyve, hediyelik eşya alışverişinin yapıldığı ve Troya tarihinden motiflerin yer aldığı, bölgeye gelen yerli ve yabancı ziyaretçilere en iyi hizmeti veren çevresine örnek bir köy haline getirmeyi arzu ediyoruz. Tüm çalışmalarımız tamamlandığında, Tevfikiye Köyü, Truva dönemini yaşatan binaları ve figürleri ile tarihi ve mitolojik bir anlam kazanacak. OPET olarak tarihi, kültürel ve doğal güzellikleri açısından önemli bir kültür hazinesi olan Troya ve Tevfikiye Köyü’nü gelecek nesillere taşımak için gerekli çalışmaları üstlenmekten onur duyuyoruz.”
OPET TARAFINDAN KÖYDE NELER YAPILIYOR?
OPET TARİHE SAYGI PROJESİ
OPET, “Tarihe Saygı Projesi” kapsamında Gelibolu Yarımadası’nın doğal dokusunu koruyarak, çağdaş bir görünüme kavuşması için, Çanakkale Savaşları’nın geçtiği bölgede 2006 yılından bu yana rehabilitasyon ve restorasyon çalışmaları gerçekleştiriyor. Alçıtepe, Seddülbahir, Bigalı, Kilitbahir, Büyük ve Küçük Anafarta, Kocadere, Behramlı köyleri ile Eceabat ilçesi yeni bir çehreye kavuşturuldu. Köy meydanları ve evlerin yüzlerinin yenilendiği projede modern satış reyonları oluşturuldu. Köyler yeşillendirildi, mevcut müzeler yenilendi. Müze olmayan köylere yeni müze ve kültür merkezleri yapıldı. Halk Eğitim Merkezleri iş birliği ile İngilizce, bilgisayar, pansiyonculuk ve kişisel gelişime yönelik eğitimlerin verildiği proje kapsamında Eceabat’a açık hava müzesi niteliğinde bir park yapıldı. “Tarihe Saygı Parkı” adı verilen park, Çanakkale Savaşı’nın tüm detaylarını gösterecek şekilde donatıldı. Parkta canlandırma şeklinde yer alan heykeller “Dünyanın En İlginç 25 Heykeli” listesinde yer aldı. Proje kapsamında 57. Alay Şehitliği aslına uygun olarak yenilendi ve Gelibolu Yarımadası’nın en büyük iki hastane şehitliğinden biri olan Akbaş Şehitliği inşa edildi. Eceabat’ta işlevselliğini yitiren İlköğretim Okulu’nun yerine ise yeni ve modern bir okul inşa ederek eğitim ve öğretim hayatına kazandırıldı. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi yaptığı bir araştırmayla, projenin bölgede sosyal yaşam kalitesini yükselttiği, tarih bilinci kazandırdığı, kültürel yaşamı zenginleştirdiği, işletmecilik kültürünü geliştirerek ekonomik seviyeyi yükselttiğini tespit edildi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, COP29 Dünya Liderleri İklim Zirvesi’nde konuştu12 Kasım 202416:07 Adana’daki iki maden sahası için ihale düzenlenecek12 Kasım 202409:14 Astor Enerji yılın ilk çeyreğinde 6,3 milyar lira ciroya ulaştı2 Mayıs 202513:58 HESİAD’ın İlk Başkan Yardımcıları belli oldu2 Mayıs 202512:35 Trump, İran’dan petrol alan ülkelere yaptırım uygulanacağını açıkladı2 Mayıs 202510:54 Enerji Bakanı Bayraktar, Irak, Moldova, Nijer, Suriye ve Libya enerji bakanlarıyla görüştü2 Mayıs 202510:44 Brent petrolün varili 62,37 dolardan işlem görüyor2 Mayıs 202510:02