
TREDAŞ, özelleştirme sonrası Trakya bölgesine yaptığı 30 milyar TL’lik yatırımın ardından yeni bir atılım başlatıyor. TREDAŞ Genel Müdürü Necati Ergin, önümüzdeki 5 yılda 30 milyar TL’lik ek yatırım planladıklarını açıklarken Sermaye Piyasası Kurulu’na yapılan başvurunun onaylanması halinde şirketin yüzde 20 hissesinin bu yıl sonu ya da 2027’nin ilk çeyreğinde halka arz edileceğini duyurdu.
Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği, gelenekselleşen ziyaretler kapsamında Tekirdağ’a basın turu gerçekleştirdi. Trakya bölgesine elektrik dağıtım hizmeti sunan TREDAŞ Genel Müdürü Necati Ergin, ziyaret kapsamında bir grup gazeteciye bölgelerindeki yatırım ve teknolojik dönüşüm hedeflerini anlattı.

Şirket, dijitalleşen şebeke yönetimi ve yapay zekâ tabanlı operasyonel süreçlerinin yanı sıra bölge ekonomisine katma değer sağlayacak yatırım hedeflerini basın mensuplarıyla paylaştı.
TREDAŞ, özelleştirme sürecine dahil olduğu 2012 yılından 2025 yılı sonuna kadar Trakya genelinde toplam 30 milyar TL yatırım gerçekleştirdi.
2026 yılı için 6 milyar TL bütçe ayıran şirket, 2026–2030 yıllarını kapsayan 5. Tarife Dönemi planlarını da açıkladı. Bu dönemde toplam 30 milyar TL yatırım hedefleyen şirket, böylece bölgedeki toplam yatırım hacmini 60 milyar TL seviyesine çıkarmayı amaçlıyor.
HEDEF KESİNTİSİZ VE GÜVENİLİR ENERJİ ALTYAPISI
Trakya’da hayata geçirilen bu yatırımlarla şebeke altyapısını güçlendirdiklerini vurgulayan Ergin, önümüzdeki dönemde artan sanayi ve yerleşim dinamiklerine paralel olarak kapasiteyi geliştirmeye devam edeceklerini belirtti.
Ergin, 2026–2030 döneminde planlanan yatırımların arz güvenliğini artıran, kesinti sürelerini azaltan ve şebekeyi daha esnek hale getiren bir yapıyı hedeflediğini ifade ederek dijitalleşme ve veri odaklı şebeke yönetimi yaklaşımıyla sistemin gerçek zamanlı izlenerek daha proaktif bir işletim modelinin benimsendiğini kaydetti.
Yapay zekâ destekli uygulamaların arızaları daha hızlı tespit etmeye, etki alanını daraltmaya ve enerji verme sürelerini kısaltmaya katkı sağladığını dile getiren Ergin, bu teknolojilerin aynı zamanda saha ekiplerinin güvenliğini artırdığını da vurguladı.

TREDAŞ’TAN HALKA ARZ ADIMI
TREDAŞ Genel Müdürü Ergin, halka arz için SPK’ya başvurduklarını belirterek, başvurunun onaylanması halinde bu yılın sonu ya da 2027’nin ilk çeyreğinde yüzde 20’lik hissenin halka arz edileceğini söyledi.
ŞAH KARTALI İÇİN TARİHİ ADIM
Doğa Koruma ve Milli Parklar 1. Bölge Müdürlüğü iş birliğiyle nesli tehlike altında olan şah kartalın korunmasına yönelik çalışmalara da destek verdiklerini belirten Ergin, “Trakya’nın Kuşlarını Halkalıyoruz” projesinin bu alanda önemli bir adım olduğunu ifade etti.
Proje kapsamında başta şah kartal ve leylekler olmak üzere bölgedeki kuş türleri için güvenli güzergâhlar oluşturulurken, halkalama ve GPS ile izleme çalışmalarıyla bilimsel veri tabanı oluşturulması hedefleniyor.
Geçtiğimiz yıl 47 leylek ve 11 şah kartalın halkalandığını belirten Ergin, beş yıllık süreçte 500 leylek ve 100 şah kartalın halkalanmasının planlandığını, ayrıca ilk etapta 3 uydu vericisinin kartallara takılarak göç süreçlerinin izleneceğini söyledi.
SOKAK HAYVANLARINA DESTEK PROJELERİ
Sokak hayvanlarına yönelik projelere de değinen Ergin, “Enerjimiz Küçük Dostlarımız İçin” projesi kapsamında kullanım ömrünü tamamlamış 540 armatürün mama ve su kaplarına dönüştürüldüğünü ifade etti.
“Işık Veren Yuvalar” projesiyle ise ekonomik ömrünü tamamlamış elektrik dağıtım panolarının ileri dönüşüm yaklaşımıyla sokak hayvanları için barınma alanlarına dönüştürüleceğini belirten Ergin, doğayla birlikte paylaşılan yaşamın sürdürülebilirliğine katkı sunmayı hedeflediklerini kaydetti.

TRAKYA’DA LEYLEKLER İÇİN GÜVENLİ PLATFORMLAR KURULDU
Ergin, biyoçeşitliliğin korunmasına yönelik çalışmalara da önem verdiklerini belirterek, 2020 yılından bu yana yürütülen “Leylek Popülasyonunu Koruma Projesi” kapsamında göç yolları üzerindeki elektrik direklerinde kuşların zarar görmesini önlemeye yönelik uygulamaların hayata geçirildiğini ifade etti.
2026 yılına kadar 1000 adet leylek yuvası kurulduğunu aktaran Ergin, bakım ve kontrollerin drone destekli teknolojilerle düzenli olarak yapıldığını kaydetti.
TREDAŞ ekipleri, çalışmalar kapsamında Aşağısevindikli Mahallesi’nde bir elektrik direğine özel platform yerleştirdi.
TREDAŞ Genel Müdürü Ergin, sahada gazetecilere yaptığı açıklamada, şirket olarak Trakya’da 20 bin kilometrekarelik bir alanda hizmet sunduklarını söyledi.
Trakya’nın göçmen kuşların konaklama ve göç güzergahında yer aldığını belirten Ergin, leyleklerin zamanla elektrik direklerine yuva yaptığını ve özellikle yavrulama dönemlerinde çarpılma riskiyle karşı karşıya kaldıklarını gözlemlediklerini ifade etti. Bu riskleri ortadan kaldırmak amacıyla yürütülen çalışmalar sonucunda leylek platformlarının çözüm sunduğunu aktaran Ergin, doğa dostu uygulamalarla kesintisiz ve kaliteli elektrik dağıtım hizmeti sunmaya devam ettiklerini dile getirdi.
TREDAŞ’TAN 2026 VE GELECEK DÖNEM HEDEFLERİ
Türkiye ile Türkmenistan arasında 9. Dönem HEK Protokolü imzalandı4 Haziran 202614:33 Diyarbakır’da Dicle Üniversitesi yerleşkesinde petrol için 6 sondaj kuyusu açılacak4 Haziran 202613:02 Yeniköy Kemerköy Enerji, Water Europe üyesi oldu4 Haziran 202612:11 Rüzgar ve güneş yatırımları Türkiye’nin çevre hedeflerine katkı sağlıyor4 Haziran 202612:10 Togg iki modeliyle elektrikli otomobil satışlarında zirvede4 Haziran 202612:08