“Türk şirketleri Romanya’da enerji projelerinde aktif rol oynuyor”

Türkiye ile Romanya arasında enerji alanındaki iş birliklerini derinleştirmek amacıyla düzenlen “Türkiye–Romanya Enerji Forumu”nda konuşan Romanya’nın Ankara Büyükelçisi Stefan Alexandru Tinca, Türk şirketlerinin Romanya’da otoyol, metro ve enerji projeleri gibi büyük ölçekli altyapı yatırımlarında aktif rol oynadığını belirtti.

“Türk şirketleri Romanya’da enerji projelerinde aktif rol oynuyor”
Petroturk | Enerji Haberleri
  • Yayınlanma4 Kasım 2025 15:15
Sibel Cennetoğlu – Ankara

Türkiye ile Romanya arasında enerji alanındaki stratejik iş birliklerini güçlendirmeyi amaçlayan Türkiye–Romanya Enerji Forumu, Ankara’da sektör otoriteleri, kamu temsilcileri ve özel sektör yatırımcılarının katılımıyla gerçekleştirildi.

Toplantıda, iki ülke arasında yenilenebilir enerji, altyapı yatırımları ve teknolojik dönüşüm alanlarında iş birliği fırsatları masaya yatırıldı.

Türkiye Elektrik Sanayi Birliği (TESAB) Genel Sekreteri Ayten Sümer, forumda yaptığı konuşmada, enerji dönüşümünün hem Türkiye’de hem de Avrupa’da sektörün tüm dinamiklerini yeniden şekillendirdiğini söyledi.

Sümer, elektrifikasyon, dijitalleşme ve yapay zekâ uygulamalarının giderek yaygınlaştığına dikkat çekerek, “Türkiye olarak enerji dönüşümünü stratejilerimizin merkezine yerleştirdik” dedi.

Sümer, Türkiye’nin 2053 net sıfır emisyon hedefi doğrultusunda kararlı adımlar attığını belirterek, ülkenin 2035’te kurulu gücünü 120 GW’a çıkaracağına, elektrik tüketiminin ise 2030’da 355 TWh, 2035’te 510 TWh seviyesine ulaşacağının öngörüldüğünü aktardı.

“YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMLARI TÜRK YATIRIMCI İÇİN BÜYÜK FIRSAT”

Enerji dönüşümünün beraberinde yeni fırsatlar getirdiğinin altını çizen Sümer, özellikle Avrupa Birliği’nde yükselen enerji maliyetlerine dikkat çekti.

AB’de elektrik fiyatlarının ABD’nin 2–3 katı seviyesinde olduğuna işaret eden Sümer, şu değerlendirmede bulundu:

“AB, rekabetçiliğini korumak ve enerji ithalatına bağımlılığı azaltmak için yenilenebilir yatırımlarını daha da hızlandıracak. Bu süreç, Romanya’da yatırım yapmak isteyen Türk iş insanları için önemli fırsatlar barındırıyor. İş birliği kanalları açık tutulmalı.”

Avrupa’da önümüzdeki 15 yılda karbon yoğun dört büyük sanayiyi dönüştürmek için yaklaşık 340 milyar avroluk yatırım gerektiğine dikkat çeken Sümer, uzun vadeli sözleşmeler, enerji tedarik anlaşmaları ve risk azaltıcı finansal mekanizmaların öne çıkacağını söyledi. Sümer, Türkiye’nin güçlü teknolojik altyapısı ve nitelikli insan kaynağı sayesinde bu dönüşümde önemli rol oynayabileceğini vurguladı.

“TÜRKİYE, AB DIŞINDAKİ EN ÖNEMLİ TİCARET ORTAĞIMIZ”

Romanya’nın Ankara Büyükelçisi Stefan Alexandru Tinca ise konuşmasında iki ülke ticaretindeki ivmeye değindi. Tinca, Romanya’nın uzun yıllardır verdiği dış ticaret açığının son dönemde gerilediğini belirterek, Türkiye’ye ihracatlarının ithalattan daha hızlı arttığını söyledi.

Liderlerin iki ülke ticaret hacmini kısa sürede 15 milyar dolara, ardından da 20 milyar dolara çıkarma hedefinde mutabık olduğunu ifade eden Tinca, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Türkiye, AB dışındaki en önemli ticaret ortağımız. Genel sıralamada altıncı sırada yer alıyor ve Avro Bölgesi dışındaki en büyük pazarımız. Türk iş dünyasının Romanya’ya artan ilgisi memnuniyet verici.”

Tinca, Türk şirketlerinin Romanya’da otoyol, metro ve enerji projeleri gibi büyük ölçekli altyapı yatırımlarında aktif rol oynadığını da belirtti.