
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısı sonrası yaptığı açıklamada Türkiye’nin enerji stratejisinde yerli madenlerin ve kritik elementlerin önemine dikkat çekti. Erdoğan, Eskişehir Beylikova’daki nadir toprak elementleri sahasında 694 milyon ton kaynak tespit edildiğini belirterek, “Bu alanda dünyanın en büyük beş üreticisinden biri olmayı hedefliyoruz” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki Kabine Toplantısı’nın ardından açıklamalarda bulundu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yaptığı açıklamada Türkiye’nin enerji stratejisinde yerli madenlerin ve kritik elementlerin önemine dikkat çekti.
Erdoğan, Eskişehir Beylikova’daki nadir toprak elementleri sahasında 694 milyon ton kaynak tespit edildiğini belirterek, “Bu alanda dünyanın en büyük beş üreticisinden biri olmayı hedefliyoruz” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin enerji bağımsızlığı hedefleri kapsamında nadir toprak elementlerinin stratejik rolünü vurguladı. Eskişehir’in Beylikova ilçesindeki sahada yürütülen çalışmalara değinen Erdoğan, 310 ayrı lokasyonda yaklaşık 125 bin metre sondaj yapıldığını ve 694 milyon tonluk kaynak tespit edildiğini açıkladı.
“Bu saha, dünyanın yaklaşık ikinci büyük nadir toprak elementleri kaynağıdır” diyen Erdoğan, 17 elementten 10’unun Beylikova’da bulunduğunu belirtti. Erdoğan, “İlk etapta yıllık 1200 ton cevher işleyeceğimiz Eti Maden Pilot Üretim Tesisi devreye alındı. Hedefimiz, saflaştırma teknolojileriyle bu üretimi endüstriyel ölçekte genişletmek” ifadelerini kullandı.
“SAKARYA GAZ SAHASINDAN 4 MİLYON HANEMİZİN DOĞAL GAZ İHTİYACINI KARŞILIYORUZ”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, nadir elementlerin savunma sanayiinden yenilenebilir enerji teknolojilerine kadar birçok alanda kritik öneme sahip olduğunu söyledi.
Türkiye’nin bu alandaki kapasitesini artırmak için teknoloji transferi ve uluslararası iş birlikleri üzerinde çalıştıklarını ifade eden Erdoğan, “Bu zenginliği herhangi bir ülkeye vermemiz asla söz konusu değildir. Kim böyle bir iddiada bulunuyorsa kendi ülkesine iftira atıyor demektir” dedi.
Erdoğan ayrıca, Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde ilk elektriğin çok yakında üretileceğini, Sakarya Gaz Sahası’ndan ise halihazırda 4 milyon hanenin doğal gaz ihtiyacının karşılandığını, bu sayının 2028’e kadar 16 milyona ulaşacağını söyledi.
Erdoğan, “Akkuyu dışında nükleer ajandamızda başka projelerimiz de bulunuyor. Ana muhalefetin balıkları öne sürerek yaptığı eleştirilere aldırmadan nükleer enerjiye yatırım yapmayı sürdüreceğiz” diyerek sözlerini sonlandırdı.
Türkiye’deki çelik tesislerinin sera gazı emisyonu azaltım potansiyeli büyük17 Haziran 202616:51 Bolu’da maden ocağında göçük meydana geldi17 Haziran 202616:19 MİA Teknoloji’den yeni nesil nükleer enerji teknolojilerine ilişkin küresel iş birliği17 Haziran 202615:42 Dünya Bankası, Türkiye’nin rüzgar ve depolama yatırımlarına yönelik 400 milyon avro ilave finansmanı onayladı17 Haziran 202615:40 Enerji sektörü genç kadınların kariyer tercihinde ilk sıralara yükseldi17 Haziran 202615:29