
Türkiye Elektrik Sanayi Birliği (TESAB)’nin hazırladığı Türkiye Enerji Depolama Durum Analizi Raporu yayımlandı. Birlik tarafından çevrimiçi toplantı ile tanıtılan rapor, Türkiye’deki enerji depolama çalışmalarının en net fotoğrafı olarak öne çıkıyor.
Türkiye Elektrik Sanayi Birliği (TESAB)’nin hazırladığı Türkiye Enerji Depolama Durum Analizi Raporu yayımlandı. Birlik tarafından çevrimiçi toplantı ile tanıtılan rapor, Türkiye’deki enerji depolama çalışmalarının en net fotoğrafı olarak öne çıkıyor.
Türkiye’de enerji depolama alanındaki tüm düzenlemeleri, gelişmeleri ve süreçleri ele alan rapor, enerji depolama sektörünün fotoğrafını çekiyor. Elektrik enerjisi sektörüne ücretsiz olarak sunulan raporda; depolamada mevzuat ve düzenleyici çerçeve, Türkiye Ulusal Enerji Planı ve depolama hedefleri, uluslararası kuruluşların Türkiye depolama öngörüleri, enerji depolama ön lisans haritası, depolamadaki güncel gelişmeler ve değerlendirmeler yer alıyor.
Türkiye’deki enerji depolama eğilimini çok boyutlu şekilde ele alan rapor; teknolojik altyapı, kamu ve özel sektör yatırımları ile yatırım eğilimlerini de kapsıyor. TESAB, TTGV ve Aydın Law’ın katkılarıyla hazırlanan raporda 11 sektör uzmanı ve akademisyen yer alıyor.
Depolamada Lider: Çorum
Rapora göre, Türkiye’de 58 GW gücünde 673 elektrik üretim-depolama ön lisansı bulunuyor. EPDK tarafından verilen bu lisansların 39,7 GW’ı 262 rüzgar, 18,3 GW’ı ise 411 güneş santralinden oluşuyor.
Türkiye’deki enerji depolama ön lisanslarını şehir bazında ele alan rapor, Türkiye Depolama Haritası’nı da içeriyor. EPDK verilerine dayanılarak hazırlanan haritalarda, güneş ve rüzgar enerjisi ön lisans kapasiteleri hem birlikte hem de ayrı ayrı harita üzerinde ele alınıyor. Rapora göre, güneş ve rüzgar toplam ön lisans kurulu gücünde liderliği 25.137 MWe ile Çorum üstlenirken; 4.349 MWe ile Tekirdağ ve 2.989 MWe ile Edirne ilk üç sırayı oluşturuyor.
Sadece rüzgar enerjisi depolama ön lisanslarında ise 4.349 MWe ile Tekirdağ lider durumda. Tekirdağ’ı Edirne ve Kırklareli takip ediyor.
Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı ve Aydın Law’un katkılarıyla hazırlanan Türkiye Enerji Depolama Durum Analizi Raporu’nun her yıl güncellenerek sektöre sunulması hedefleniyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, COP29 Dünya Liderleri İklim Zirvesi’nde konuştu12 Kasım 202416:07 Adana’daki iki maden sahası için ihale düzenlenecek12 Kasım 202409:14 TÜPRAG, ‘önce insan ve çevre, sonra madencilik’ anlayışıyla faaliyetlerine devam ediyor3 Temmuz 202510:28 Brent petrolün varili 68,37 dolardan işlem görüyor3 Temmuz 202510:27 Günlük elektrik üretim ve tüketim verileri3 Temmuz 202510:26 Somali’deki görevini tamamlayan Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi, İstanbul Boğazı’ndan geçiyor3 Temmuz 202510:01 ABD’li enerji uzmanı, Türkiye’nin nükleer enerjide lider olabileceğini bildirdi3 Temmuz 202509:19