
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar: “Oruç Reis’in bu görevde elde ettiği veriler, önümüzdeki dönemde Somali’nin deniz yetki alanlarının değerlendirilmesinde yol gösterici olacak.”
Türk mühendisleri tarafından inşa edilen Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi, ilk kıtalararası görevini başarıyla tamamladı. Somali açık denizinde 3 ayrı blokta 4 bin 464 kilometrekarelik alanda 3 boyutlu sismik veri toplayan Oruç Reis, 15 Haziran’da Mogadişu Limanı’ndan ayrılarak yurda dönecek. Oruç Reis’in 25 Ekim’den bu yana Somali denizlerinde faaliyet gösterdiğini ifade eden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, “Oruç Reis’in bu görevde elde ettiği veriler önümüzdeki dönemde Somali’nin deniz yetki alanlarının değerlendirilmesinde yol gösterici olacak” dedi.
4 Ekim’de Yola Çıktı
Türkiye ile Somali arasında, 24 Temmuz 2024’te Somali deniz alanlarında yer alan 3 ayrı blok için Üretim Paylaşım Anlaşması imzalandı. Anlaşmaların ardından Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi ve beraberindeki filo, 4 Ekim 2024’te Somali’ye gitmek üzere harekete geçti.
234 Günlük Emek
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 5 Ekim’de Oruç Reis’i Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nden Somali’ye uğurladı. Beraberinde donanma gemileri de bulunan Oruç Reis, Süveyş Kanalı’ndan geçerek 25 Ekim 2024’te Mogadişu Limanı’na demirledi. Daha sonra belirlenen alanlarda sismik çalışmalara başlayan Oruç Reis, 234 gün süren faaliyetleri boyunca 3 boyutlu olarak veri topladı.
Şeyh Mahmud’dan Teşekkür
Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud, çalışmalarını başarıyla tamamlayan Oruç Reis’i ziyaret ederek yürüttükleri faaliyetler nedeniyle mürettebata teşekkür etti. Geminin, Mogadişu Limanı’na yanaşmasının ardından 15 Haziran’da düzenlenecek törenle dönüş yoluna çıkması planlanıyor.
Bakım Onarıma Alınacak
Oruç Reis, yaklaşık 15 gün sürecek yolculuğun ardından Temmuz başında Türkiye’ye dönecek. Sonra da Filyos Limanı’nda yanaşarak bakım ve onarım faaliyetlerinden geçecek. Oruç Reis’in, Ağustos itibarıyla yeni görevi için hazır hale gelmesi öngörülüyor.
Yol Gösterecek
Bakan Bayraktar, 25 Ekim 2024’ten bu yana Somali denizlerinde faaliyet gösteren Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisinin, 234 gün süren görevini başarıyla tamamladığını belirterek “Üç blokta yürütülen çalışmalar kapsamında toplam 4 bin 464 kilometrekarelik alanda 3 boyutlu sismik veri toplandı. 15 Haziran 2025 tarihinde Mogadişu Limanı’ndan ayrılarak ülkemize dönecek olan Oruç Reis’in bu görevde elde ettiği veriler, önümüzdeki dönemde Somali’nin deniz yetki alanlarının değerlendirilmesinde yol gösterici olacak. Ankara’da yapılacak analizlerin ardından sonuçlara bağlı olarak belirlenen lokasyonlarda sondaj çalışmaları başlayacak” dedi.
25 Ekim 2024’ten bu yana Somali denizlerinde faaliyet gösteren Oruç Reis Sismik Araştırma Gemimiz, 234 gün süren görevini başarıyla tamamladı.
Üç blokta yürütülen çalışmalar kapsamında toplam 4464 km²’lik alanda 3 boyutlu sismik veri toplandı.
15 Haziran 2025 tarihinde Mogadişu… pic.twitter.com/bE2B60QWcM
— Alparslan Bayraktar (@aBayraktar1) June 12, 2025
Depozito Yönetim Sistemi devreye alındı1 Temmuz 202611:13 Jandarma araçlarındaki yerli analiz sistemi “ASAS”, sürücü güvenliğini artırıyor1 Temmuz 202611:12 Günlük elektrik üretim ve tüketim verileri1 Temmuz 202610:25 Gersan Elektrik, ABD pazarına yönelik sermaye piyasaları ve sanayi iş birliği girişimlerini duyurdu1 Temmuz 202610:24 Sungrow, yeni nesil enerji çözümlerini Intersolar 2026’da tanıttı1 Temmuz 202610:18