
Rosatom, Endonezya’da gerçekleştirilen uluslararası seminerde nükleer enerji alanındaki tecrübelerini ve çözümlerini anlattı.
Rosatom, Endonezya’da gerçekleştirilen uluslararası seminerde nükleer enerji alanındaki tecrübelerini ve çözümlerini anlattı.
Şirketten yapılan açıklamaya göre, Endonezya’nın Bandung kentinde, ‘Endonezya’da Modern Nükleer Teknolojiler ve Nükleer Güç Santrali (NGS) İnşaatının Sosyo-Ekonomik Etkileri’ konulu bir seminer düzenlendi.
PLN Nusantara Power ve Endonezya Ulusal Araştırma ve Yenilik Ajansı (BRIN) tarafından organize edilen etkinliğe, Rosatom’dan uzmanların yanı sıra Türkiye Nükleer Enerji AŞ (TÜNAŞ) CEO’su Necati Yamaç da katıldı.
Etkinlikte ayrıca Endonezya Ulusal Enerji Konseyi (DEN), PLN Nusantara Power, BRIN ve Macaristan’dan Paks 2 NGS Ltd. Şti. temsilcileri de yer aldı.
Seminerde, Endonezya’da nükleer enerjinin geliştirilmesi planları, nükleer sanayinin oluşturulmasında karşılaşılan temel zorluklar, altyapı gelişimi ve personel eğitimi gibi konular ele alındı.
Rosatom Proje Direktörü Alexander Tsybulya, seminerde yaptığı açıklamada, ‘Endonezya, enerji tüketiminde hızlı bir büyüme gösteriyor ve aynı zamanda 2060 yılına kadar karbon nötrlüğü hedefine varmayı planlıyor. Ülkenin farklı bölgelerinde artan elektrik ihtiyacı, yüzer güç üniteleri dahil büyük ve küçük kapasiteli nükleer enerji santralleriyle etkin bir şekilde karşılanabilir. Nükleer enerji, ülkenin enerji sistemi ile ulusal enerji güvenliğini önemli ölçüde güçlendirebilecek güvenilir ve düşük karbon salınımlı bir elektrik üretim kaynağıdır. Rosatom, Endonezya’ya, gelişen ekonomisinin ihtiyaçlarına uygun olarak nükleer enerjiyi geliştirmesine olanak sağlayacak kapsamlı bir çözüm sunmak için benzersiz bir deneyime ve gerekli teknolojiye sahip.’ ifadelerini kullandı.
Rosatom’un Endonezya Temsilcisi Anna Belokoneva da ‘Ulusal enerji projesinin hayata geçirilmesi kapsamında, ilgili tüm taraflarla sürekli iletişim kurmak, nükleer enerjinin ülke ve bireylere faydaları konusunda bilgi paylaşımı çok önemlidir. Rosatom, projelerimizin uygulanmasında farklı ülkelerde bu tür çalışmalar yapma konusunda büyük bir deneyime sahip. Bu deneyimi Endonezyalı ortaklarımızla paylaşmaya hazırız.’ değerlendirmesinde bulundu.
Türkiye ve Macaristan’dan gelen konuşmacılar da ülkelerindeki nükleer güç santrallerinin yapımına ilişkin uygulamalı bilgilerini paylaştı, temel zorluklar ile bunların çözüm yöntemlerini ele aldılar.
Seminere, 4 ülkeden 60’tan fazla uzman katıldı. Bu toplantı, Endonezya ve Rusya arasında nükleer enerjinin geliştirilmesinde, ikili ilişkilerin güçlendirilmesinde ileri doğru atılan bir başka adımı temsil ediyor.
AA
Cumhurbaşkanı Erdoğan, COP29 Dünya Liderleri İklim Zirvesi’nde konuştu12 Kasım 202416:07 Adana’daki iki maden sahası için ihale düzenlenecek12 Kasım 202409:14 TEDAŞ, LED Armatürler için yeni teknik standartları yayınladı7 Mayıs 202518:15 Bakan Bayraktar, 2024’te rüzgar ve güneşte rekor kapasitenin devreye alındığını bildirdi7 Mayıs 202516:30 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Enerji arz güvenliği her devlet için bir beka meselesine dönüşmüştür7 Mayıs 202515:58 İspanya Başbakanı Sanchez, nükleer santralleri yöneten büyük enerji firmalarını suçladı7 Mayıs 202515:08 UEDAŞ, 2025’te 6.3 Milyar TL’lik yatırım planlıyor7 Mayıs 202514:59