
Çin, Tibet Özerk Bölgesi’nde dünyanın en büyük hidroelektrik projesini inşa etmeye hazırlanıyor.
Çin, Tibet Özerk Bölgesi’nde dünyanın en büyük hidroelektrik projesini inşa etmeye hazırlanıyor.
Çin ajansı Xinhua’nın haberine göre, Himalayalar’ın doğusunda, Yarlung Tsangpo Nehri’nin aşağı boylarında inşa edilmesi planlanan barajın yapımına onay verildi.
Tibet Platosu üzerinde Çin’den Hindistan’a, 50 kilometrede 2 bin metreden fazla irtifa değişiminin olduğu bölgede derin bir kanyon oluşturarak akan nehir üzerinde inşa edilecek barajın, dünyanın en büyüğü olacağı öngörülüyor.
Yılda yaklaşık 300 milyar kilovatsaat elektrik üretmesi beklenen baraj, halen Çin’in ve dünyanın en büyük hidroelektrik santrali olan, yılda 88,2 milyar kilovatsaat elektrik üretebilen Hubey eyaletindeki Üç Vadi Barajı’nın üç katından fazla kurulu kapasiteye sahip olacak.
Dünyanın en pahalı altyapı projesi
Yapımının 1 trilyon yuana (yaklaşık 137 milyar dolar) mal olacağı hesaplanan baraj, açık arayla dünyanın en pahalı altyapı projesi olması bekleniyor.
Dağlık ve engebeli arazide inşa edilecek barajın yapımının, mühendislik açısından zorlu sınamalar getirmesi bekleniyor.
Barajın inşası için Namcha Barwa Dağı’na 20 kilometre uzunluğunda 4 ila 5 tünelin açılması planlanıyor. Öte yandan tektonik bir plaka üzerinde yer alan bölgede inşa edilecek barajın deprem riskine karşı da sağlamlaştırılması gerekiyor.
Xinhua’nın haberinde, barajın hidroelektrik üretiminin yanı sıra yakın çevresinde rüzgar ve güneş enerjisi kaynaklarının geliştirilmesini de teşvik ederek bölgenin temiz enerji potansiyeline ve Çin’in yeşil ve düşük karbon dönüşümüne katkı sağlayacağı vurgulandı.
Haberde barajın tam olarak nerede yapılacağı ve inşaatın ne zaman yapılacağına dair bilgi verilmedi.
AA
Cumhurbaşkanı Erdoğan, COP29 Dünya Liderleri İklim Zirvesi’nde konuştu12 Kasım 202416:07 Adana’daki iki maden sahası için ihale düzenlenecek12 Kasım 202409:14 OEDAŞ iç tüketimde yüzde 100 yenilenebilir enerjiye ulaştı26 Haziran 202512:50 Türkiye, 2024’te Avrupa’nın hidroelektrikte en fazla kapasite artışı sağlayan ülkesi oldu26 Haziran 202512:29 Putin, doğal gaz ödemelerinin Gazprombank dışı bankalara yapılabilmesine yönelik izni uzattı26 Haziran 202512:28 Castrol Ford Team Türkiye, Ali Türkkan’la Akropolis Rallisi’nde dünya şampiyonluğu yarışına devam ediyor26 Haziran 202511:42 Akbank, KOBİ’lerle yeşil dönüşüm için güç birliği yapıyor26 Haziran 202511:40