
Hizmet ve ticaret sektörlerinin geçen yılki nihai enerji tüketimi 503 bin 682 terajul oldu.
Hizmet ve ticaret sektörlerinin geçen yılki nihai enerji tüketimi 503 bin 682 terajul oldu.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2023’e ilişkin hizmet-ticaret sektörü nihai enerji tüketim istatistiklerini açıkladı.
İlk kez yayımlanan bültene göre, kamu sektörü de dahil olmak üzere hizmet ve ticaret alt sektörlerinde 2023’te 503 bin 682 terajul enerji tüketildi.
Alt sektörlerde tüketimdeki en büyük payı yüzde 34,4 ile ‘toptan ve perakende ticaret, motorlu kara taşıtlarının ve motosikletlerin onarımı’ aldı. Bu sektörü, yüzde 18,7 ile ‘konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetleri’ ve yüzde 9,9 ile ‘su temini, kanalizasyon, atık yönetimi ve iyileştirme faaliyetleri’ takip etti.
Hizmet ve ticaret sektörlerinde enerji kaynaklarının payları yüzde 56,2 ile elektrik, yüzde 29,2 ile doğal gaz ve yüzde 6,7 ile petrol ürünleri nihai enerji tüketiminde en çok tüketilen enerji kaynakları oldu.
Alt sektörler itibarıyla enerji tüketiminin en yoğun olduğu ‘toptan ve perakende ticaret, motorlu kara taşıtlarının ve motosikletlerin onarımı’ sektöründe en çok tüketilen enerji kaynağı yüzde 67,2 ile yine elektrik oldu. Bunu, yüzde 21,4 ile doğal gaz, yüzde 6,7 ile petrol izledi.
Araştırma sonuçlarına göre, veri merkezlerinde geçen yıl tüketilen elektrik miktarı 587 gigavatsaat oldu.
Bu araştırma, örnekleme yöntemiyle seçilen ve sektörün tümünü temsil edecek 15 bin 697 girişime uygulanan bilgisayar destekli web görüşmesi yöntemiyle gerçekleştirildi.
AA
Bakan Bayraktar, BM Genel Sekreteri Guterres ile enerji dönüşümü ve iklim hedeflerini görüştü24 Haziran 202608:07 NatPower ve Tesla, Avrupa’da batarya enerji depolama sistemleri için anlaştı24 Haziran 202608:05 Hürmüz Boğazı’nda ticari gemi geçişleri savaş öncesi seviyenin yüzde 25’ine ulaştı23 Haziran 202617:48 “Darphane, VKN İçi Yer Değişikliği Süreci’ni UTTS portalı üzerinden devreye aldı”23 Haziran 202616:14 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, Londra’da23 Haziran 202614:53