Detaylı Arama
Okur Hattı Haber Bülteni Üyeliği Künye Reklam ve Abonelik İletişim Giriş Sayfam Yap
IMKB 60999 / 0,22   $ 1,5018 / % -0,53   1,9317 / % -0,26   Altın 60,028 / % 0
 
PetroHaber
Dağıtım Şirketleri
Madeni Yağ
LPG Gündemi
LPG Şirketleri
Doğal Gaz Gündemi
Doğal Gaz Şirketleri
Elektrik Gündemi
Elektrik Şirketleri
Sektörel Örgütler
Ekipman
Foto Galeri
 
Enerji Petrol Gaz 421. sayıGas&Power 83. sayıBayinin Sesi 59. sayıMadeni Yağ 13. Sayı
 
 
EN ÇOK OKUNANLAR
Aylık Haftalık
 
Anasayfa > Dağıtım Şirketleri
 
‘Meksika’daki olay Türkiye’deki yatırımlarımızı etkilemiyor, dimdik ayaktayız’

BP Türkiye İletişim ve Dış İlişkiler Direktörü Murat Lecompte, Meksika Körfezi’nde Nisan ayında meydana gelen kazanın ardından gelinen noktayı ve bu kazanın etkilerini Enerji Petrol Gaz’a anlattı. Murat Lecompte; “Türkiye, BP için dağıtım kanalında en stratejik beş ülkeden biri. Bu noktada BP'nin Türkiye’yi farklı bir konuma almasının imkanı yok. Pazardaki konumumuzu ilerletmeye çalışıyoruz ve yatırımlarımızı hiçbir şekilde azaltmıyoruz. BP, Türkiye'de dimdik ayakta” dedi.

BP İletişim ve Dış İlişkiler Direktörü Murat Lecompte, Meksika Körfezi'nde 20 Nisan'da gerçekleşen kazanın ardından konuya ilişkin olarak ilk kez Enerji Petrol Gaz'a açıklamalar yaptı. Murat Lecompte, kazanın ardından Meksika Körfezi'ndeki tüm temizlik operasyonunu gerçekleştireceklerini taahhüt ettiklerini, basında çıkan haberlere karşın BP Türkiye'nin dimdik ayakta olduğunu ve yatırım planlarında herhangi bir değişiklik olmayacağını dile getirdi.

‘BP, Türkiye’de dimdik ayakta’

BP, Meksika Körfezi'nde yaşanan kazanın ardından çalışmalar uğruna çok büyük bir fon oluşturdu. Bu tür bir finansal kaynak aktarımı BP Türkiye'yi nasıl etkiler? Bayilerinizden geleceğe dair sorular alıyor musunuz?

Aslında bu noktada en önemli mesajımızı vermek istiyorum. Meksika Körfezi'nde biliyorsunuz büyük bir kaza oldu ve insanlar hayatlarını kaybetti. Çevreye verilen bir zarar ve ham petrol sızıntısı var. Bu arada tazminatlar ödeniyor. Temizlik çalışmaları gerçekleştiriliyor. Bu esnada birçok mecrada BP'nin çalışmaları ve ödeyeceği tazminatlara ilişkin haberler çıktı. BP'nin iflas edip etmeyeceği bile tartışıldı. Hatta birileri kendi blogunda BP'nin gelecek 5 - 10 yıl içinde iflas edebileceğini bile yazdı ve bu haber de ulusal basında yayınlandı. Bu haber şöyle çıktı; Google'ın arama robotlarından biri, bu blogu fark ediyor ve finans sayfasına BP yazıldığında ilk haber olarak çıkmasını sağlıyor. Yabancı haber ajansları da bu blogu görerek haberin yayılmasını sağlıyorlar. Yarım saat sonra bu haber, Google'dan silinse de haber yayılmış oluyor. Uzun lafın kısası; bayilerimiz, sürekli BP'nin durumunu soruyorlar. Şirketimizin mali durumu çok sağlam. Yalnızca geçen sene 20 milyar dolar net karımız vardı. Varlıklarımız da çok kuvvetli. Petrol fiyatlarının 70 - 80 dolar civarı olduğu bugünlerde gayet güzel bir nakit akışımız var. BP olarak, en başından beri sızıntı ve kirliliğin sorumluluğunu üstleneceğimizi, kaç yıl geçerse geçsin bu kirliliği temizleyeceğimizi ve bunun için gerekli operasyonu gerçekleştireceğimizi söylüyoruz. Şu ana kadar yapılan çalışmalara 2,35 milyar dolar harcandı. BP'nin nakit akışı çok kuvvetli olduğu için bu parayı iki ay gibi kısa bir sürede verebildi. BP olarak şöyle bir taahhütte bulunduk; sızıntıyı önleyeceğiz ve sızıntının yol açtığı kirliliği bertaraf edeceğiz. Amerikan Hükümeti ile de bir fon üzerine anlaştık. 20 milyar dolarlık bu fon bir anda ödenmeyecek; ilk başta 3,5 milyar dolar ve sonrasında da her çeyrekte 1,25 milyar dolar ödeyeceğiz. Borç yükümüze baktığımızda, hedeflerimizin çok altında. Hiçbir ciddi analist ya da ciddi bir finans kuruluşu, BP'nin mali durumunu kötülemedi. Yalnızca kredi kuruluşları, kredi notumuzu düşürdü. Bu da bizler için borç aldığımızda daha fazla faiz ödememiz demek. Türkiye, BP için dağıtım kanalında en stratejik beş ülkeden biri. BP'nin işletmeciliğini yaptığı BTC Ham Petrol Boru Hattı ve doğalgazda Şah Deniz projeleri var. Şah Deniz 2 ile hem Türkiye doğal gaz alacak hem de bu gaz, Avrupa'ya gidecek. Bu noktada BP'nin Türkiye'yi farklı bir konuma almasının imkanı yok. En stratejik ülkelerden birinin seviyesini bir seviye aşağı düşüremezsiniz. Yatırımlarımız devam ediyor. Pazardaki konumumuzu büyütmeye çalışıyoruz. Şu anda pazarda dördüncüyüz ve esasen Türkiye'deki konumumuzdan memnunuz. Organik olarak büyümeyi tercih eden bir şirketiz. Pazardaki konumumuzu ilerletmeye çalışıyoruz ve yatırımlarımızı hiçbir şekilde azaltmıyoruz. Bayilerimizin şüphelerine cevap olarak BP, Türkiye'de dimdik ayakta. Rekabet Kurumu'nun kararı ya da Meksika Körfezi'ndeki olay, Türkiye'deki yatırımlarımızı etkilemiyor. Bütçemizi çok önceden yaptığımız için, bu noktada hamlelerimizde bir değişiklik yok.

2010 yılı BP Türkiye için nasıl geçiyor? 2010 için belirlediğiniz hedeflerin neresindesiniz?

Yılın ilk altı ayına ilişkin sonuçlar henüz elimize ulaşmamış olsa da ilk üç aylık dönemde, sektörde talep genel itibariyle düşüktü. Bunun birkaç sebebi olduğunu düşünüyorum. Öncelikle global bir kriz var ve bu krizin yansımaları halen sürüyor. Buna ek olarak 2009'un son gününde yapılan ÖTV zammı da akaryakıt satışlarını ciddi oranda etkiledi. Bu etkenlerle yılın ilk çeyreğinde bir yavaşlama oldu ancak sonraki aylarda toparlanma yaşadık. İlk çeyrekteki rakamlara bakıldığında, beklentilerimizin altındaydı.

“Belirlediğimiz pazarlarda liderlik hedefliyoruz”

Süregelen bayi ağı yatırımları stratejisinde Rekabet Kurumu'nun kararı ile değişikliğe gittiniz mi? Nasıl bir strateji izliyordunuz ve bu strateji ne yönde değişikliğe uğradı?

Tepe seviyede stratejik olarak bir değişikliğe gitmedik. Pazarı, küçük pazarlara bölüyoruz. Bu pazarlarda da ya 1. ya da 2. olmaya çalışıyoruz. Bu noktada bir değişiklik yapmadık. Diyelim ki İzmir'in Gaziemir ilçesine yönelik hedefler vardı ve son iki senede bu bölgeye ciddi yatırımlar yaptık. Peki, nerede değişiklik yaptık? Stratejilerimizde değil de operasyonlarımızda değişikliğe gittik. Diyelim ki bir bayimiz, iki üç sene önce bizimle 20 yıllığına anlaşmış. Bu anlaşma, beş yılla sınırlandırılınca 20 yıl adına yapılan yatırımlardan kalan süreç için bir şekilde geri dönüş elde edilmeli. Biz de BP olarak bu anlamda bir operasyon çalışması içindeyiz. Türkiye için varolan planlarımızda 2009 yılı için 30 - 35 yeni istasyon planımız vardı ve bu gerçekleşti. 2010 için de yine aynı oranda bir istasyon yatırımı planlanıyoruz. Yatırım bütçemiz, çok daha önceden belirlendiği için bir plan dahilinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Rekabet Kurumu'nun kararı ile birlikte, Türkiye'nin yedi bölgesinde her noktada bulunalım diye bir çabamız yok. Biz, belirlediğimiz pazarlarda liderlik hedefliyoruz.

“Bayilerimizle iletişime son derece açığız”

BP Global'e göre karşılaştırma yaparsak BP Türkiye'nin bayileri ile arasında nasıl bir ilişki bulunuyor? BP Global'in kültürünü BP Türkiye'ye uyarlarken nelerle karşılaşıyorsunuz?

Türkiye'nin şöyle bir farklı konumu var; Türkiye'deki akaryakıt istasyonlarımızın çoğunluğu  bayilerimizin kendi işletmesi. BP'nin Türkiye'de kendine ait sadece iki istasyonu var. Diğer ülkelerde bu oran, farklılık gösteriyor. Dolayısıyla, bayilerimizle olan ilişkimiz çok farklı bir ilişki. Çok uzun zamandır bayiliğimizi yapanlar var. Bayilerimizin güvenini kazanmak çok önemli. Size güvenen biri varsa, yarın ya da öbür gün bir akaryakıt istasyonu kurmak isterse sizi tercih edecektir. Bizim bayilerimiz, 24 saat bir telefon açtığında talep ettiği direktör ile görüşebilir. BP olarak bayilerimizle iletişime son derece açığız. Sıkıntılarına çözüm bulmaya çalışan bir firmayız. Global yavaşlama nedeniyle sıkıntıda kalan bayilerimize esneklikler gösterdik. Bizim için, bayilerimizle olan uzun dönem ilişki çok daha önemli. Bayilerimizle olan ilişkilerimizi, finansal sorunlar yüzünden tehlikeye atamayız. Bayilik adına dünyadan sistemsel açıdan büyük farklılık yok. Bayi, her yerde bayi. Amerika'da öyle bayiler var ki 50, hatta 100 istasyonu var Anonim Şirket konumundalar. Bayiler, bizde daha çok kobidir. Birçok bayimizin, akaryakıt dışında farklı işleri de vardır. İnşaat, otomotiv, çiftçilikle uğraşan, sanayici olan bayilerimiz var.

"BP Club Card adına yeni bir uygulama başlatacağız"

Sadakat kart programınız BP Club Card ve 2010 yılı ile getirdiği yeniliklere gerek bayileriniz gerekse tüketicilerinizin ilgisi nasıl? Bu tür bir programı oluştururken bayilerinizle fikir alışverişi gerçekleştiriyor musunuz?

Rakamsal açıdan elimde bir bilgi olmasa da genel açıdan bakıldığında BP Club Card'a ilgi yüksek. Artık, tüketicilerde sadakat karta yönelik bir eğilim var. Sadakat kart aracılığıyla tüketiciler, işlerine yarayacak bir ürün alıyorlar. BP Club Card adına yeni bir uygulama başlatacağız ve bu uygulamayı yakında açıklayacağız. BP Club Card'ın içeriği hem zenginleşecek hem de çok farklı avantajlar sunacak.

"BP Club Card bayilere de katkı sağlıyor"

BP Club Card kapsamında tüketicilerinize birçok avantaj sunarken bayilerinize avantajlar sağlayacak bir yapılanmanız bulunuyor mu?

BP Club Card'ın bayilere olan katkısı şöyle; akaryakıtını sürekli olarak aynı bayiden almayan bir müşteri, daha hızlı servis aldığı BP bayisine gitmeyi tercih edecektir. BP'nin Ataşehir'deki bayisi Bozoklar Petrol, markette yalnızca BP Club Card'a işleme görevi olan bir kişi tahsis ederek kuyruk olayını azaltıyor. Kalabalık olduğunda müşteriler beklemesin diye, Bozoklar Petrol böyle bir uygulamaya geçti. Bu da, o bayinin müşteri sayısı ve satış hacmini artıracaktır.
"BP Club Card'da ürün ve mağaza sayısı artacak"

Gerçekleştirdiğiniz promosyonlara bakıldığında elektronikten oyuncağa ve hatta GSM kontörüne kadar geniş bir yelpazeniz var. Tüketicileriniz en çok hangi ürünlere talep gösteriyor? Tüketici taleplerini belirlerken CRM çalışması gerçekleştiriyor musunuz?

Promosyon ürünlerini, öncelikle talep üzerine belirliyoruz. BP olarak sürekli bir araştırma yapıyoruz ve talepleri değerlendiriyoruz. Biriken puanlarla müşterilerimiz ne almak ister sorusuna yanıt arıyoruz. Bu doğrultuda da BP Club Card'ın içeriği ve katalog sürekli olarak yenileniyor. Yeni uygulamaya alacağımız programda puanlarla alınabilecek ürün ve mağaza sayısı artacak.

"Güçlü olduğumuz noktaları biraz daha fazla ön plana çıkardık"

BP'nin son dönemde gerçekleştirdiği kurumsal kimlik ve teknik alt yapı değişikliklerine değinir misiniz?

Temelde çok fazla bir değişiklik gerçekleştirmedik. Güçlü olduğumuz noktaları biraz daha fazla ön plana çıkardık. Stratejik olarak büyük değişiklikler getirmedik. Alt yapı açısından değişiklikler gerçekleştirdik. Mesela, eskiden her yeni istasyonda BP Taşıtmatik yoktu ancak artık yeni kurulan her istasyonumuzda BP Taşıtmatik mevcut. BP Taşıtmatik müşterilerimize farklı imkanlar sağlamaya başladık. Diledikleri noktada, fabrika çıkışında bile BP Taşıtmatik olabiliyor. Alt yapı olarak Türkiye'deki tüm istasyonlarımızdan elde ettiğimiz online veriyi, daha yaygın ve sağlam bir hale getirdik. Sistem tamamlandığı zaman Türkiye'deki tüm istasyonlarımızla elektronik ortamda haberleşebiliyor olacağız. Hatta bayilerimizi, SEÇ - G konularına kadar gözlemleyebileceğiz. EPDK'nın kararı işleme alınmadan BP olarak bayilerimizin büyük çoğunluğunu elektronik ortamda gözlemleyebiliyoruz.


02.Temmuz.2010, Cuma
 
Bu haber 404 kez okunmuştur.
Yorum Yaz
Bu habere henüz yorum yapılmamıştır.
 
SERİ İLANLAR (1-15 AĞUSTOS 2010)
Sesinizi sektöre duyurmanın en ekonomik ve kolay yolu Petrol ve LPG sektörleri SERİ İLANLAR
 
Biz hazırız
Enerji Petrol Gaz’ın geçtiğimiz sayıda “Kaos Uyarısı” manşetiyle yaptığı uyarıyı dikkate alan EPDK Petrol Piyasası Dairesi, 18 Eylül sürecinde lisans tadillerinde yaşanabilecek aksaklıklara karşı önlem aldığını açıkladı.
 
 
TLPGD EPDK'yı ziyaret etti
Türkiye LPG Derneği EPDK Başkanı Hasan Köktaş'ı ziyaret etti. TLPGD Yönetim Kurulu Başkanı Yağız Eyüboğlu,
Devam
 
   Enerji Petrol Gaz
Sertaç Komsuoğlu
Alex, Arda, Bobo… Emre, Revivo, Aurelio…
   Enerji Petrol Gaz
Emre Ertürk
12 bin 801 farklı senaryo
   Enerji Petrol Gaz
Filiz Karaosmanoğlu
YEK yasa değişikliği hazana kalırken En-Ar
   Bayinin Sesi
Emin Kaya
Hazır mısınız?
   Bayinin Sesi
Sinan Orhon
Kilometre tahdidi piyasa disiplininin önemli unsurlarından birisi
   Gas&Power
Emre Ertürk
EPDK’ya tarihi görev
   Gas&Power
Altan Kolbay
Türk Petrol Kanunu nasıl yenilenmeli? – II
   Gas&Power
Emin Kaya-Green Power
Rağmenlere rağmen
   Gas&Power
Green Power'dan - Sertaç Komsuoğlu
Yasa ‘kim vurdu’ya gitmesin
 
 
© 2003-2009 Tüm hakları saklıdır. ENERJİ YAYIN GRUBU gri{creative}agency